Tople kumare (12m+)
1 min read

Tople kumare (12m+)

Recept za tople kumare, kot jih poznamo iz domače kuhinje – kremaste, rahlo sladko-kisle in polne okusa. Preprosta priprava iz svežih kumar, čebule, smetane in začimb bo na mizo pričarala popolno prilogo k pire krompirju, kuhanemu krompirju ali mesnim jedem. V nadaljevanju ti predstavim recept za tople kumare, ki jih bodo oboževali tako odrasli kot otroci.

tople kumare

OD 12 MESECA STAROSTI (brez soli in sladkorja ter z zmerno začimb od 6m dalje)

ČAS PRIPRAVE: 10 MIN

ČAS KUHE: 20 MIN

TEŽAVNOST: 1/3 

cvetačni njoki

KAJ POTREBUJEM (za 4 osebe)

  • 3 večje sveže kumare 
  • 1 čebula (večja)
  • 2 žlici olivnega olja ali masla 
  • 2 žlici moke 
  • lovorjev list 
  • sladka paprika 
  • sol in poper po okusu 
  • 5 žlic smetane za kuhanje 
  • po želji 1-2 žlici kisa 
  • kumina po okusu 
  • koper 
 

KAKO TO GRE

  1. Kumare olupi in naibaj- če imajo večja semena, lahko naribaš samo zunanji del, notranjega pa pustiš. Če so semena manjša in nemoteča, pa lahko naribaš kar celo. 

  2. V kozici segrej maslo ali olje in dodaj drobno sesekljano čebulo. Praži, dokler ne postekleni.

  3. Čebulo posuj z moko. Praženo čebulo premešaj in praži še 1–2 minuti, da moka malo porjavi.

  4.  Zalij z nekaj vodě, hitro premešaj, da se ne naredijo grudice.

  5. Dodaj kumare, lovorjev list, sol, poper, malo sladkorja, kumino in sladko papriko.  Pokrij in kuhaj na zmernem ognju približno 10–15 minut, da se kumare zmehčajo. 

  6. Vmešaj smetano za kuhanje, po želji dodaj kis za kislost in še enkrat na hitro zavri. Odstrani lovorjev list.

  7. Potresi s svežim koprom in postrezi toplo, kot prilogo h krompirju, pireju ali mesnim jedem. Dober tek!👌