Domači kebab (na 3 načine)
Lepa sončna nedelja, ki kar kliče po pikniku, ki bi otvoril sezono ali pa po svežem pohajkovanju po prezračenih gozdovih. Kakorkoli, v vsakem primeru predlagam hitro različico vsem znanega kebaba, ki ni presoljen, beljakovine pa lahko izbiramo sami. Odločila sem se za tri različice: eno s klasično varianto piščanec, druga z dimljenim tofujem, tretja pa s trakci iz jajčevcev. Vse tri so bile super slastne, saj tisti pravi okus ne da nič drugega kot prava marinada, voila. 🙂 Nujen je seveda tudi osvežilen jogurtov preliv; pripravila sem dve različici – ena iz navadnega jogurta, druga pa iz veganskega, bolj tekočega sira po tem receptu, brez zelišč: https://www.boobeefoodee.si/blog/veganski-sir-z-zelisci/.
Moje porcije so bile manjše, za original efekt prerežite lepinje na pol, potem ko ste jih na zunanji strani zapekli in v notranji žepek naložite poljuben nadev. Zmaga in zagotovljeno boste očarali goste. 🙂
Domači kebab (na 3 načine)
Domači kebab (na 3 načine)
Ingredients
- TOFU dimljen, 100 g
- JAJČEVEC 1 manjši
- PIŠČANČJE PRSI 100 g
- ---
za marinado
- SEZAMOVO OLJE 4-5 jušnih žlic
- RDEČA PAPRIKA v prahu, 1 čajna žlička
- KURKUMA 1 mini žlička
- POPER večji ščep
- SOL ščep
- ORIGANO ščep
- ---
nadev
- RDEČE ZELJE 1/2 manjše glave
- KITAJSKO ZELJE manjši kos, nasekljano (lahko tudi zelena solata)
- PARADIŽNIK PAPRIKA, ČEBULA, KISLE KUMARICE, ...
- ---
za jogurtov preliv
- NAVADEN JOGURT 150 ml
- ČESEN stisnjen, 1 strok
- ---
za veganski preliv
- VEGANSKI SIR 50 g
- ČESEN stisnjen, 1 strok
- VODA po občutku
Instructions
- Zmešamo sestavine za jogurtove prelive in pustimo v hladilniku.
- Zmešamo sestavine za marinado in v vsako posodico posebej damo; piščanca, narezanega na trakce, tofu, narezan na trakce in jajčevcem narezane na trakce. Prelijemo vsako živilo v posamezni posodi in dobro premešamo. Pustimo vsaj pol ure v hladilniku, lahko pa tudi čez noč.
- Medtem narežemo zelenjavo na tanke trakove.
- Pred peko segrejemo ponev (in kanemo kapljico olja); najprej popečemo jajčevce do zlate barve in odstranimo, nato tofu in odstranimo, nazadnje pa meso.
- Lepinje oz. lahko tudi kruhke pita popečemo in v sredini prerežemo; nadevamo sestavine in prelijemo z jogurtovim prelivom.