Go Back

Zeliščno kokosovo maslo in domače koruzne pogačice

* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Prep Time 15 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients
  

  • za 6 manjših pogačic
  • KORUZNA MOKA 300 g
  • NAVADNA MOKA 200 g
  • OLIVNO OLJE 1 jušna žlica
  • SOL 1/2 čajne žličke
  • KVAS 3/4 kocke
  • RJAVI SLADKOR 1 čajna žlička
  • MLAČNA VODA 200 ml
  • POLENTA nekaj žlic
  • ---
  • za manjšo kocko kokosovega masla
  • KOKOSOVA MAŠČOBA 2 jušni žlici
  • PETERŠILJ svež, nasekljan, 1 jušna žlica
  • DROBNJAK ščep
  • PIRANSKA SOL grobo mleta, ščep
  • ČESEN 1 večji strok (oz. po okusu več ali manj)

Instructions
 

  • Kvas nadrobimo v rahlo sladkano mlačno vodo in počakamo, da vzhaja (10-15 minut).
  • Medtem v kokosovo maščobo stisnemo strok česna, dodamo preostale začimbe in preložimo v poljuben modelček; damo v hladilnik in počakamo, da se strdi.
  • Vrnimo se h kruhu - moki zmešamo, vlijemo kvasno mešanico, solimo in dodamo olivno olje. Med gnetenjem prilivamo še mlačno vodo, če je treba. Nastane naj enotno in gladko testo, ki ga oblikujemo v kepo, rahlo naoljimo, pokrijemo ter na toplem pustimo, da vzhaja dobro uro.
  • Po tem času na pult natresemo nekaj polente in od testa kar z rokami trgamo kepe testa (velike za eno pest), jih na polenti na hitro potlačimo v pogačice, visoke za 2 cm. Z nožem zarežemo križne vzorce.
  • Damo jih na pekač, obložen s peki papirjem in še nekaj minut pustimo, da vzhajajo.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici dobre pol ure na 200°C.
  • Počakamo, da se rahlo ohladijo in postrežemo.