Go Back

Švedske rožice s pomarančno čokolado

* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * lakto-vegetarijansko* brez jajc
Prep Time 20 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 50 minutes

Ingredients
  

  • PIRINA MOKA 240 g
  • NAVADNA MOKA 220 g (+ nekaj za valjanje)
  • KVAS suhi, 7g
  • MLEKO 180 ml
  • VODA 60 ml
  • RJAVI SLADKOR 1 zravnana jušna žlica
  • BANANE 2 zelo zreli
  • KOKOSOVA MAŠČOBA 120 g
  • SOL ščep
  • ČOKOLADA s pomarančo in mandlji, 100 g
  • POMARANČNI SOK 1 pomaranče oz. približno 4 jušne žlice

Instructions
 

  • Mleko segrejemo skupaj z vodo do srednje mlačne temperature, dodamo ščep sladkorja in v njem raztopimo kvas, pustimo 10 minut.
  • Medtem presejemo moki v skledo in jo na robovih rahlo solimo, v sredino pa naredimo jamico. Banani pretlačimo v kašo.
  • Po 10-ih minutah, ko se kvas aktivira in napihne, ga vlijemo v sredino moke, dodamo raztopljeno in rahlo segreto kokosovo maščobo in počasi premešamo v testo. Nazadnje dodamo še bananino kašo. Gnetemo v voljno testo, ki se ne lepi več na prste (če se nam preveč lepi, dodajamo po malem navadno moko in sproti gnetemo!), ga rahlo premažemo z maščobo, posodo pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati dobro uro.
  • Po tem času testo naraste vsaj za 2x. Na čistem pomokanem pultu ga razvaljamo na 1 cm debeline.
  • Namaz pripravimo iz stopljene čokolade (30 sekund v mikrovalovki) in pomarančnega soka; če je namaz preredek, dodamo še malo čokolade ali kakava v prahu.
  • Ko premažemo celo testo, ga pospravimo na tretjine, kot bi zlagali poslovno pismo. (glej slike!). Od zavitka odrežemo 2-3 cm debele trakove in jih zvijemo v spiralo, nato pa zložimo v rožice. (postopek je lepo prikazan na povezavi Jamie Oliver).
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C 25 minut oz. do zlatorjave barve.

Notes

Če nam ostane čokolada, samo premažemo rožice ali pa poližemo prste. ;)