Ržena medena jabolčna pita
* od 12. meseca dalje * brez mlečnih izdelkov * z glutenom * brez jajc * vegansko
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 35 minutes mins
Total Time 1 hour hr
- za pekač premera 22 cm
- RŽENA MOKA 300 g
- VINSKI KAMEN 1 zvrhana čajna žlička (ali pecilni prašek)
- SODA BIKARBONA 1 zelo zvrhana čajna žlička
- RIŽEVO MLEKO 150 ml
- CIMET 1 zvrhana čajna žlička
- PIMENT 1 zravnana čajna žlička
- MUŠKATNI OREŠČEK 1 ščep
- MED 3 velike jušne žlice
- RJAVI SLADKOR 1 jušna žlica
- KOKOSOVA MAŠČOBA 2 jušni žlici
za nadev
- JABOLKA olupljena in naribana, 400 g
- OREHI PEKAN lahko tudi navadni, nekaj za okras
- RJAVI SLADKOR za okras
Testavine za testo, razen mleka, premešamo v maso, ki ji postopoma dodajamo mleko, dokler ne dobimo enotne in gladke mase, ki je malo lepljiva, zato si pri oblikovanju pomagamo z mokrimi rokami.
Razvaljamo na slab 1 cm debeline in oblikujemo na pekaču, da nastane lep rob.
Obložimo z jabolkami in orehi; če nam ostane še testo iz roba, pa naredimo še poljubne oblike, ki jih položimo na vrh.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C dobre pol ure; proti koncu pečenja opazujemo barvo testa - ko je zlato rjava, je pita pripravljena.