Go Back

Krompirjevi njoki brez moke z domačo rdečo omak'co

* od 11. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov (brez parmezana) * ovo-vegatarijansko * z jajci
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 15 minutes
Servings 3

Ingredients
  

  • KROMPIR svež 1kg (kuhan 500 g)*
  • KROMPIRJEV ŠKROB 50 g
  • JAJCE 1 kos
  • ---
  • ČEŠNJEVCI 200 g
  • ORIGANO nekaj ščepcev
  • ČRNE OLIVE nekaj kosov
  • PARMEZAN 1 manjši košček (ali 1 jušna žlica kvasnih kosmičev)
  • BAZILIKA sveža, nekaj lističev

Instructions
 

  • Paradižnike prerežemo in nadevamo v pekač.
  • Krompir prerežemo na polovice, prešpikamo z vilico in skupaj z olupkom nadevamo na pekač.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C; paradižnike 25 minut, krompir pa pustimo še 35 minut dlje.
  • Krompir rahlo ohladimo in olupimo, z vrha odstranimo morebitno skorjico. Pretlačimo ga kot za pire; ko ga že nekaj časa tlačimo in se nam zdi, da je že dovolj, ga še vseeno kar nekajkrat pretlačimo. :)
  • Vmešamo jajce, dobro premešamo, da se razporedi in nato vmešamo še škrob; ravno tako dobro premešamo.
  • Oblikujemo dolge svaljke (kače), ki jih nato razrežemo na majhne njoke. Nastane približno 50 - 60 njokov, odvisno od velikosti.*
  • Kuhamo jih v rahlo slanem kropu, dokler ne priplavajo na površino.
  • Pečene paradižnike skupaj z olivami, baziliko in parmezanom zmiksamo v srednje gladko omako.

Notes

* Tehtali smo svež krompir, nato pa še pečen in olupljen. Teža upade za polovico in 500 g krompirja smo porabili za njoke.
* Krompir pečemo in ne kuhamo zato, da je masa bolj suha in ne preveč napita, kot bi bila v vodi in so njoki zato bolj rahli ter ne potrebujejo moke za vezavo.
* Presežek njokov lahko razporedimo na pladenj in zamrznemo, nato pa samo stresemo v plastično vrečko.