Go Back

Kokosova bomba

* od 12. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih izdelkov * (pogojno) vegansko * brez jajc
Prep Time 15 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 3 hours

Ingredients
  

  • RŽENA MOKA 250 g
  • VINSKI KAMEN 1 zvrhana čajna žlička (ali pecilni prašek)
  • SODA BIKARBONA 1 zelo zvrhana čajna žlička
  • KOKOSOVO MLEKO 200 ml*
  • CIMET ščep
  • MED 2 zvrhani jušni žlici
  • ---
  • za nadev
  • KOKOSOVO MLEKO 200 ml
  • KORUZNI ŠKROB 1 zvrhana jušna žlica
  • RJAVI SLADKOR 1 zvrhana jušna žlica
  • KOKOSOVA MOKA 2 zvrhani jušni žlici
  • ---
  • TEMNA ČOKOLADA s koščki pomaranče, 100 g
  • KOKOSOVA MAŠČOBA 25 g

Instructions
 

  • ~ Kokosovo bombo smo pripravili v manjši skodelici za puding premera 12 cm, višine 6 cm. ~
  • Sestavine za testo, razen mleka, zmešamo skupaj in z žlico grobo premešamo.
  • Postopoma prilivamo mleko in mešamo. Masa je rahlo pocasta, lepi se na stene posode in na žlico.
  • Del odvzamemo in razporedimo na manjši pekač (20x20 cm); višina testa naj bo nekje 1cm, ker bo še rahlo naraslo. Pri razporejanju si pomagamo z mokro lopatko ali žlico, tako da se testo ne lepi in ga lepo razmažemo.*
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C pol ure.
  • Ohladimo in razrežemo na manjše koščke, ki jih nadevamo v obliki tanke kupole v okroglo skodelico, ki smo jo obložili s plastično folijo, da bomo bombo kasneje lažje vzeli ven.
  • Damo v zamrzovalnik in pustimo dobro uro, da se testo strdi.
  • Zadnjih 10 minut, ko se testo hladi, posebej v kozici skuhamo kokosovo kremo - od kokosovega mleka odvzamemo eno žlico in jo razmešamo s škrobom v gladko zmes. Preostanek mleka zavremo skupaj s sladkorjem in kokosovo moko, ko zavre, ogenj zmanjšamo, primešamo škrobno mešanico in mešamo, da se krema lepo zgosti. Po 2-3 minutah odstavimo.
  • Prelijemo čez testo, počakamo, da se ohladi in ponovno zamrznemo za slabo uro.
  • Čokolado raztopimo v vodni kopeli skupaj s kokosovo maščobo, počakamo, da se malo ohladi in prelijemo čez hladno bombo. Ko se čokolada strdi, postrežemo.

Notes

*V testu je uporabljeno zelo gosto mleko, ki sem ga sama pripravila iz kupljenega kokosovega ekstrakta; če boste delali z bolj redkim mlekom, ga dodajate po manj in sproti mešajte testo, da ne bo preredko.
* Med ni veganski, ampak ga v tej sladici lahko nadomestimo z javorjevim sirupom ali kakšnim drugim sladilom.
* Testo lahko v celoti uporabimo za biskvit, ki bo podlaga za bombo, nekaj ga je pa nam ostalo za grizljanje kar tako. Lahko ga pa damo v manjši pelač, kot smo naredili mi in preostanek uporabimo za mafine, kolačke, ...