PIRINE DROBTINE4-5 jušnih žlic (oz. kolikor je treba)
MORSKA SOL1 večji ščep
KOKOSOVA MAST1 jušna žlica
---
RIŽ BASMATI100 g
KORENČEK2 večja
TIMIJANsušen, 1 čajna žlička
KOKOSOVA MAST1 zravnana jušna žlica
Instructions
Sestavine zmešamo v mešalniku v homogeno maso; preizkusimo, če se iz nje dajo lepo oblikovati kroglice oz. burgerji; če se masa lepi na roke, dodamo še malo drobtin in počakamo nekaj minut, preden ponovno oblikujemo.
V ponvi popečemo do zlatorjave barve in odcedimo na papirnati brisački.
Riž speremo pod vodo; korenček ostrgamo in narežemo na koščke in ga damo v posodo z malo vode (toliko, da prekrije dno); dušimo ga najvišji temperaturi nekaj minut, da skoraj vsa voda izpari. Odstavimo, dodamo timijan in riž in v minutki popražimo, da se riž prične sprijemati posode, nato pa zalijemo z 1dcl vroče vode. Kuhamo na majhnem ognju, pogosto premešamo in ko se rižota zgosti, vsakič prilijemo malo vode. Proti koncu primešamo še kokosovo mast in premešamo, da se okusi sprostijo.
Notes
Rdečo peso lahko skuhamo vnaprej in zamrznemo po porcijah; odlično se namreč obnese in jo tako lahko hranimo 3-4 mesece.