Go Back

Ajdova zlevanka z jabolki in medom

* od 12. meseca dalje * brez glutena * z mlečnimi izdelki * ovo lakto-vegetarijansko * z jajci
Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients
  

  • za manjši pekač 13x15 cm
  • AJDOVA MOKA 150 g
  • JAJCA velikost S, 2
  • MLEKO 250 ml
  • MED 1 jušna žlica + nekaj za dekoracijo
  • SOL mini ščep
  • MASLO 50 g
  • RJAVI SLADKOR 2 zravnani jušni žlici
  • SODA BIKARBONA 1/2 čajne žličke
  • JABOLKA 2 manjši ali 1 večje

Instructions
 

  • Jajca penasto umešamo s sladkorjem in dodamo zmehčano maslo, ki smo ga pustili na sobni temperaturi nekaj časa.
  • Solimo in počasi primešamo moko ter nazadnje še moko; nastala masa je gosta kot za carski praženec ("šmorn").
  • Nazadnje dodamo sodo bikarbono, mleko in olupljeno ter naribano jabolko.*
  • Testo vlijemo v pomaščen in narahlo pomokan pekač ter okrasimo z jabolki.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C dobrih 35 minut in po tem času naredimo poskus z zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino testa; če je izvlečen čist in se na njem ne drži testo, je pecivo pripravljeno, sicer pa pustimo še 5 minut.
  • Ohladimo in okrasimo z medom.

Notes

* Če so jabolka večja, damo samo polovico, pol pa prihrano za dekoracijo.