Go Back

100% veganska pizza

* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes

Ingredients
  

  • za 2 mali pizzi premera 25 cm, testo
  • POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA 350 g
  • SVEŽ KVAS 1/2 kocke
  • OLIVNO OLJE 1 jušna žlica
  • SOL ščep
  • SLADKOR 1 čajna žlička
  • MLAČNA VODA cca. 200 ml
  • ---
  • INDIJSKI OREŠČKI 100 g
  • ŠKROB najbolje tapiokin, lahko pa tudi koruzni, 1 zvrhana jušna žlica
  • KVASNI KOSMIČI 2 čajni žlički
  • LIMONIN SOK 1 čajna žlička
  • SOL ščep
  • POPER po okusu, mini ščep
  • ČESEN V PRAHU ščep
  • OLIVNO OLJE (po želji), 1 čajna žlička
  • MLAČNA VODA če je treba
  • ---
  • POLJUBEN NADEV za pizzo

Instructions
 

  • Kvas nadrobimo v cca 200 ml mlačne vode, ki smo jo rahlo sladkali. Počakamo 10 minut, da naraste in zmešamo skupaj z moko, soljo in olivnim oljem. Dobro pregnetemo v enotno in gladko testo. Premažemo z malo olja ali potresemo z moko, damo v posodo in jo pokrijemo s plastično folijo ali vlažno krpo. Pustimo, da naraste za 2x (približno dobro uro).
  • Medtem pripravimo sir - indjske oreščke (ki smo jih namakali čez noč) dobro odcedimo in zmešamo z vsemi navedenimi sestavinami. Dodamo malo mlačne vode in mešanico skuhamo v posodi, tako da ves čas mešamo in počakamo, da zavre. Takrat ogenj zmanjšamo na minimalno in med stalnim mešanjem kuhamo 2-3 minute. (V tem času postane mešanica gosta in kremna). Odstavimo in malo ohladimo.
  • Testo za pizzo pregnetemo in razvaljamo na poljubno debelino. Obložimo s paradižnikovo omako, veganskim sirom in poljubnim nadevom. (Mi smo uporabili origano in svežo baziliko).
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 250°C 15-20 minut oz do željene zlatorjave barve.