

Hej, iščeš nekaj, kar bi te prepričalo, da je leča kul? No, pripravi se, ker tale lečina bolonjska omaka ni samo zdrava in nasitna, ampak tudi čisto prava zvezda večera (ali dneva) – brez potrebe po kompliciranju. Tudi izbirčni otroci bodo morda pozabili, da jedo nekaj, kar raste na polju, ne v trgovini. 😉 Odlična je, ker jo lahko skuhamo na zalogo in zamrznemo za dneve, ko ni časa za kuhanje.
Lečino bolonjsko omako lahko uporabimo pri različnih ogljikohidratnih prilogah:
Če jo pa razredčimo, lahko dobimo iz nje pravzaprav bogato mineštro. Na koncu kuhanja ji dodamo svežo špinačo, poljubne testenine/riž in natrgan tofu ter si tako pričaramo polnovreden obrok.
Zakaj obožujemo lečin bolonjez?
VEGANSKO
BREZ GLUTENA
RASTLINSKO
PORCIJE: za cca. 2 litra omake
TEŽAVNOST: 1/3
ČAS PRIPRAVE: 10 min
ČAS KUHANJA: 20 min
ČEBULA, 1 večja
POR, 1 manjši kos
ČESEN, 1 strok
PETERŠILJ, nasekljan, 1 jušna žlica
PAPRIKA, poljubna, 3-4 kose
ZAČIMBE: kumina, orientalska kumina, koriander, majaron, origano, bazilika, sladka paprika, dimljena paprika; vsake začimbe pol čajne žličke
ZAČIMBE 2: mlet ingver, mleta kurkuma, muškatni orešček, cimet; vsake začimbe damo ščep
LOVORJEV LIST, 2
GORČICA, 1 čajna žlička
RDEČA (oz. ORANŽNA) LEČA, oluščena, brez namakanja, 300 g
ZELENJAVNA JUŠNA OSNOVA, 1 liter
OLIVNO OLJE
PARADIŽNIKOVA MEZGA, 50 g
SOL, po okusu
1. Olivno olje segrejemo in na njem popražimo nasekljano čebulo, por, peteršilj in papriko. Ko je zelenjava že fino zmehčana, dodamo še nasekljan česen. Dušimo še 5 minut.
2. K zelenjavi damo lečo, dobro premešamo in pražimo na visoki temperaturi 2 minuti, ves čas mešamo. Dodamo še gorčico, sol, premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.
3. Pokrito kuhamo 10 minut, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in kuhamo pokrito še 10 minut.
4. Ohladimo in razporedimo po porcijah, označimo in zamrznemo. V zamrzovalniku počaka 2-3 mesece.
Znižane cene kompletov knjižic ter brezplačna poštnina nad 40eur! Opusti