Eko rostbif na potepu
4 mins read

Eko rostbif na potepu

Hecen naslov, ampak resen sendvič. 😉

Tak, ki ga lahko pripravimo vnaprej in nas počaka na kakšno praznovanje rojstnega dne; lahko ga zapakiramo v manjše paketke in vzamemo s sabo na piknik, izlet ali potep. 😉 Eden izmed tistih sendvičev, ki ga lahko pripravimo v enem kosu, nanj položimo težji pekač in počaka na nas v hladilniku čez noč in okusi se super prepojijo. 

V končni fazi, zakaj pa ne bi pripravili kvalitetnega sendviča iz domačega kruhka z origanom in parmezanom, ga prepojili z domačim zeliščnim pestom, namesto instant nekvalitetnih poceni salam, pa vanj raje dali pošteno marinirana in pečena eko junečja ledja oz. rostbif (roastbeef Ekodar)? Za piko na i pa še našo skrivnostno omakico, ki je vse okuse lepo povezala v bombastično kosilo, obogateno z goro domače berivke za barvne vlaknine, vitamine in minerale. 😉

eko rostbif eko rostbif1

Marinirana in pečena eko ledja.

eko rostbif postopek

Postopek nadevanja.

eko rostbif5 eko rostbif4 eko rostbif3 eko rostbif2

Eko rostbif na potepu
 
Author: Klavdija
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 12
Ingredients
  • EKO GOVEJA LEDJA, 200 g
  • za marinado:
  • ČESEN, 2 stroka
  • ČRNI POPER, cela zrna, 2 čajni žlički
  • SOL, morska groba
  • ORIGANO, 2 čajni žlički
  • OLJČNO OLJE, 1 jušna žlica
  • za pogačo s parmezanom in origanom:
  • NAVADNA PIRINA MOKA, 300 g
  • POLNOZRNATA PIRINA MOKA, 100 g
  • OLJČNO OLJE, 2 jušni žlici
  • KVAS, suhi Digo, 1 zavojček
  • ORIGANO, 1 zvrhana jušna žlica
  • PARMEZAN, nariban, 3 zvrhane jušne žlice
  • SLADKOR, 1 čajna žlička
  • za zeliščni pesto:
  • PARMEZAN, nariban, 2 jušni žlici
  • LISTI MLADE ČEBULICE, 4
  • INDIJSKI OREŠČKI, 2 jušni žlici
  • OLJČNO OLJE, 1 jušna žlica
  • SOL, groba morska, ščep
  • MELISA, nekaj listkov
  • BAZILIKA, nekaj listkov
  • ostale sestavine:
  • češnjev paradižnik, mocarela, rukola, SKRIVNOSTNA DOMAČA OMAKCA
Instructions
  1. Večer pred peko pripravimo meso.
  2. Česen stisnemo in zmešamo v pasto skupaj s preostalimi sestavinami za marinado. Meso dobro natremo in zavijemo v prozorno živilsko folijo in pustimo čez noč v hladilniku.
  3. Pol ure pred peko ga vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi.
  4. Pečico ogrejemo na 160°C in meso pečemo dobrih 80 minut.
  5. Medtem pripravimo pogačo.
  6. Najprej damo vzhajati kvas v toplo vodo, skupaj s sladkorjem. Ko naraste, ga zmešamo s preostalimi sestavinami v gladko testo, ki ga razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem v obliko tanjšega (2-3cm na debelo) pravokotnika. Pustimo, da vzhaja pol ure.
  7. Ko je rostbif pečen, ga vzamemo iz pečice in pokrijemo s folijo ter pustimo, da tako počiva in da se ohladi.
  8. Med tem spečemo kruhek na 200°C, in sicer pečemo dobre pol ure, oz. dokler ni skorjica zlatorjave barve. Ohladimo ga na rešetki na sobni temperaturi.
  9. Pripravimo pesto, tako da vse sestavine zmešamo bolj na grobo v sekljalniku ali pa v terilniku.
  10. Kruh prerežemo, namažemo s pestom, obložimo s tanko narezanimi kosi rostbifa in poljubno nadevamo.
 
Notes
* od 12. meseca dalje [br]* z glutenom[br]* z mlečnimi izdelki[br]* mesno – junetina [br]* brez jajc

Še nekaj predlogov za nadevanje:

mehiški: na poljubni kruhek namažemo s pasto iz rdečega fižola, čebule in rdeče sušene paprike ter ščepca kajenskega popra, naložimo meso in potresemo s sirom chedar; vse to na hitro opečemo v pečici, da se sir stopi; dodamo kisle kumarice, svež paradižnik in zeleno papriko. 
grški: na poljubni kruhek namažemo namaz iz fete in sušenega paradižnika, obložimo z mesom, potresemo s črnimi olivami in rdečo čebulo ter potresemo s svežim origanom.
slovenski: na poljubni kruhek namažemo skuto z drobnjakom, obložimo z mesom, potresemo z naribanim zbrincem in obložimo s pečenim treviškim radičem z balzamicom in karamelizirano čebulico.
ta žleht: na poljubni kruhek namažemo domači liptaver, obložimo z zeleno solato in mesom, dodamo vložene pikantne feferone in prelijemo z omako iz kisle smetane in pikico majoneze.

 

Dodaj odgovor