Budget menu 1 (30 €)
8 mins read

Budget menu 1 (30 €)

Pa smo pri prvem, otvoritvenem, premiernem budget menuju. Ta je resnično še ves topel in v povojih, zato verjetno ne bo še prvovrsten, bo pa dober temelj za naprej. Vse, ki berete, vabim, da komentirate, preizkusite, podate svoje mnenje, le tako bo moč te menuje v prihodnje izboljševati.

Kar se tiče samega nakupovanja, sta moj listek in cene le okvirna. Šla sem v eno trgovino po vse skupaj, sedaj, ko imate nakupovalni listek, vam bo lažje poiskati še kakšne druge proizvode, kombinirati več trgovin skupaj, tržnico, ipd.

Čemur se ne da izognit, so odpadki – embalaža. 😕 Tega je kar veliko in mimo tega žal še ne moremo oz. trenutno nimam ideje, kako bi to zaobšli. 
Živila so v srednjem cenovnem razredu, z bio/eko varianto nikakor ne pridem skozi za to ceno, žal. Upam, da se to sčasoma spremeni in bomo lahko uživali prvovrstno in domače za spodobno ceno. Se mi zdi, da bi s tem izboljšali svoje zdravje, kar dolgoročno predstavlja manj stroška in bremena za širšo družbo. Ampak, trenutno je tako. 

Še namig ali dva: če imate katerokoli od sestavin doma, domačo ali že na zalogi, odštejte ta znesek ali pa na ta račun kupite kakšno sestavino boljše kvalitete. 🙂

V ceno oz. sam budget niso zajete začimbe, čese, čebula, sol, poper, olja in kakav.
Na koncu je ostalo še kar nekaj sestavin – brokoli, cvetača, mleto meso, grah, jogurt, zdrob, rdeča leča, tako da bi bila realna ocena celotnega zneska dejansko nekje 30 €. Cilj smo tako dosegli.

UGOTOVITVE OB KONCU
1. Ugotovila sem, da sem nabavila absolutno preveč hrane za 7 dni, ob pogoju, da kosila ne jemo doma. Tako bi budget lahko razpolovila brez težav. Ampak naj ostane celoten, tak kot je. Nekaj jedi je možno pripraviti in zamrzniti – recimo grahov golaž s piščancem.
2. 120-150 g surovih ovsenih kosmičev se spremeni v ogromno kuhane ovsene kaše. En obrok lahko tako absolutno prepolovite – sicer odvisno od tega, kakšni jedci ste, ampak mi smo bili siti, kar preveč.

 

NAKUPOVALNI LISTEK

KAJ KOLIKO CENA
ovseni kosmiči 1 kg 1,10 €
jabolka 2 kg 1,98 €
brokoli 2 kosa 1,98 €
krompir 1,5 kg 0,68 €
rdeč fižol, vložen 400 g 0,38 €
jajca, M 10 kos 1,79 €
češnjev paradižnik 500 g 1,99 €
mocarela 250 g 1,18 €
grški jogurt 1 kg 2,49 €
banane 1,3 kg 1,46 €
mleto meso 500 g 1,55 €
cvetača 1,5 kg 1,69 €
špageti 500 g 0,56 €
paradižnikova omaka 500 m 0,34 €
čičerika, vložena 400 g 0,59 €
rdeča leča 500 g 1,55 €
toast kruh 1 paket 0,65 €
kuskus 500 g 0,88 €
grah, zamrznjen 1 kg 1,39 €
špinača, zamrznjena 1 kg 1,39 €
piščančje prsi 500 g 2,99 €
polenta 500 g 0,45 €
korenček 1 kg 0,99 €
mleko 1 l 0,65 €
maslo 125 g 1,28 €
zdrob 500 g 0,39 €
arašidovo maslo 250 g 1,99 €
med 500 g 3,09 €
SKUPAJ 37,45 €
REALNA CENA 32,46 €

DODATEK: Mletega mesa je 800 g, ne 500 g.

MENU za 4 za 1 teden

PRVI DAN:

ZAJTRK: Kuhana ovsena kaša z naribanim jabolkom, cimetom
120 g suhih ovsenih kosmičev, 3 naribana jabolka, cimet

Ovsene kosmiče skuhamo v 500 ml vode. Razporedimo po porcijah in obložimo z naribanimi jabolki in potresemo s cimetom.


KOSILO: Fižolovi polpetki, solata iz krompirja in brokolija
400 g vloženega fižola, 100 g ovsenih kosmičev, 1 jajce, timijan, origano, bazilika, suh česen, sol, poper.

Za polpete zmešamo sestavine, oblikujemo polpetke, ki jih popečemo na malo maščobe. Če je masa premokra, jih lahko na ponev nadevamo kar z žlico in potlačimo.


500 g krompirja, 200 g brokolija, čebula.


Za solato skuhamo olupljen in narezan krompir in soparimo nacvetkan brokoli; premešamo v skledi, dodamo čebulo in kis, olje, sol.
Recept za fižolove poepte najdeš tukaj.


 

VEČERJA: Čičerikina solata s češnjevim paradižnikom in mocarelo

250 g vložene čičerike, 250 g češnjevca, 250 g natrgane mocarele, sol, poper


DRUGI DAN:


ZAJTRK: Grški jogurt z žlico medu in banano
400 g jogurta, 3 narezane banane, žlica medu na osebo

KOSILO:Mesne kroglice s cvetačo v paradižnikovi omaki, špageti
250 g mletega mesa, 250 g cvetače, bazilika, origano, timijan, suh česen, sol, poper, suha paprika; 300 g špagetov, 250 g paradižnikove omake


VEČERJA: Jajčna solata z lečo in kuskusom
4 trdo kuhana jajca, 100 g suhe leče, 150 g suhega kuskusa).
–> Lečo lahko skuhaš dan prej.

TRETJI DAN:

ZAJTRK:Toast z arašidovim maslom in medom
6 kosov toasta, 4 žlice arašidovega masla, žlička medu

KOSILO: Grahov golaž s piščancem in polento
300 g graha, 250 g piščanca, 250 g paradižnikove omake, 200 g polente, 1/2 manjše čebule, pol stroka česna, koper, kumina, sol, poper, sušena paprika

Na malo olja popražimo čebulo in česen, dodamo narezano meso in grah ter začimbe. Zalijemo s 400 ml vode. Kuhamo 10 minut in na koncu primešamo paradižnikovo omako, kuhamo še 5 minut ter ugasnemo. Polento skuhamo po navodilih z vrečke.

VEČERJA: KORENČKOVA KREMNA JUHA
250 g korenčka, čebula, česen, 50 g krompirja, sol, poper

Skuhamo korenček in krompir, skupaj z nasekljanim česnom in čebulo, solimo, popramo. Ko je krompir mehek, jed zmiksamo in postrežemo.

ČETRTI DAN:

ZAJTRK:Grški jogurt s kosmiči in jabolkom

350 g jogurta, 3 naribana jabolka, 100 g ovsenih kosmičev

KOSILO: Zelenjavna pastirska pita
110 g suhe leče, 100 g graha, 150 g korenčka, čebula, česen, 500 g krompirja, 125 g mocarele, 150 g cvetače, 100 ml mleka, 50 g masla

 
 

VEČERJA: Brokolijeva kremna juha s pečeno čičeriko
300 g brokolija s trdim delom vred, 100 g cvetače, 200 g krompirja, čebula, česen, 150 g kuhane ali vložene čičerike.

Zelenjavo (razen čičerike) skuhamo do mehkega, solimo, popramo, dodamo timijan in baziliko. Zmiksamo v gladko juho in postrežemo s popečeno čičeriko – vloženo čičeriko odcedimo, solimo, premažemo z oljem in popečemo v pečici.

PETI DAN:

ZAJTRK:Kuhana ovsena kaša z banano, arašidovim maslom in kakavom
120 g surovih kosmičev, 2 banani, 2 žlici arašidovega masla, 4 žličke kakava

KOSILO: Zelenjavna bolonjska enolončnica 200 g brokolija, 250 g mletega mesa, 200 g cvetače, 150 g korenčka, 100 g graha, 80 g špagetov



VEČERJA: Masleni zdrob

200 g zdroba, 50 g masla, 500 ml mleka, kakav

Segrejemo maslo, dodamo zdrob in nekajkrat premešamo. Prilijemo mleko in skuhamo do mehkega. Če se preveč zgosti, prilijemo malo vode. Postrežemo s kakavom.

ŠESTI DAN:

ZAJTRK: Toast z arašidovim maslom, banano in cimetom

KOSILO: Špinačni narastek 
500 g špinače, 200 g polente, 100 ml mleka, 25 g masla, 1 jajce, sol, poper, muškatni orešček

Penasto umešamo jajce in zmehčano maslo, sol, poper in muškatni orešček. Posebej skuhamo špinačo in previdno ter postopoma zmešamo z jajčno maso.  
Po navodilih z vrečke skuhamo polento in prelijemo na pekač. Čez damo špinačno-jajčno maso. Na hitro zmešamo skupaj. Pečemo na 200°C 20 min.

VEČERJA: Pisana solata s piščancem 
150 g suhega kuskusa, 200 g piščančjih trakcev, 100 g cvetače, 200 g korenčka, 100 g jogurta za preliv

SEDMI DAN:

ZAJTRK: Kuhana ovsena kaša z banano in jabolkom

120 g ovsenih kosmičev, 2 banani, cimet, 2 jabolki)

KOSILO: Zelenjavno-mesna štruca, pečen krompir, dušen grah s koprom

300 g mletega mesa, 100 g ovsenih kosmičev, 100 g brokolija, 150 g cvetače, 150 g graha, 400 g krompirja, čebula, sol, poper, timijan, bazilika, origano.

Zmešamo mleto meso s kosmiči, drobno nasekljanim brokolijem, drobno nasekljano cvetačo, solimo, popramo, dodamo timijan, baziliko, origano. Krompir olupimo in narežemo. 
Mesno maso oblikujemo v štruco in damo v ognjevaren pekač, skupaj z narezanim krompirjem. Oboje rahlo naoljimo. Pečemo na 180°C, 40 min.
Medtem na malo olja popražimo nasekljano čebulo, dodamo grah, koper, sol, in zalijemo z malo vode.

VEČERJA: Pečena polenta z jajcem
4 jajca, 100 g polente, 100 g zdroba, sol

Skuhamo polento in zdrob skupaj, ohladimo, narežemo na palčke. Pogrejemo v ponvi, rahlo pretlačimo, umešamo jajca, solimo po okusu.

 

Dodaj odgovor