Zlato maslo ghee
Prečiščeno maslo, maslo brez laktoze, zlato maslo, skuhano maslo, pa še kakšno poimenovanje se najde za to maslo, ki so ga poznale ža naše babice iz časov pred hladilniki. Odlična novica tudi za vse tiste, ki ste laktozno intolerantni. Prav tako odlična novica za vse kulinarične navdušence, saj se ga lahko segreva na mnogo višji temperaturi kot navadno maslo, saj imamo višjo točko dimljenja oz. se po domače, kasneje zažge. 🙂
S prekuhavanjam masla dobimo tako čisto mlečno maščobo (brez laktoze, kazeina in ostalih primesi). Če ste že stekli v kuhinjo, se za trenutek zaustavite in pred kuho preberite še nekaj zlatih napotkov za res dobro zlato maslo. 😉
* najboljše bo vsekakor domače surovo maslo iz kakšne poznane kmetije, ki ji zaupate. Tako maslo je tudi bolj kvalitetno, hranljivo in vsekakor boljša izbira za vašo družinico.
* pred kuhanjem ga pustite vsaj pol ure na sobni temperaturi, da se malo omehča
* nujno med kuhanjem pobirajte z vrha penico, ki nastane, saj bo le tako maslo sploh prečiščeno
* pomembno je, da se maslo ne prižge, zato le budno pazite nanj in večkrat premešajte
* dobro precedite preko gaze. da se znebite laktoze (pomembno za vse, ki ste laktozno intolerantni)
* ni ga potrebno hraniti v hladilniku, lahko je na sobni temperaturi
* uporabite lonec z odebeljenim dnom; najboljše kakšen keramičen ali steklen; sama ga žal nimam, tako da sem uporabila kar navaden kovinski od Ikee, ki se je kar dobro obnesel.
Postopek v sliki in opisu:
Slika 1 in 2: uporabila sem 200 g masla, iz tega je nastalo nekje 150 g gheeja. Maslo je ogreto na sobno temperaturo in narezano na kose.
Segrevala sem ga na srednje visoki temperaturi (indukcija 4), kasneje pa zmanjšala na 3, ker se mi je zdelo, da se preveč hitro segreva.
Slika 3: Maslo se je počasi razpustilo in se že vidijo penice na vrhu, prav tako prične zelo lepo cvrčati. Pazljivo, ker je vroče. 🙂
Slika 4: Z vrha temeljito in natančno pobirajte penico, ki nastaja; tako boste dobili res lepo prečiščeno maslo.
Slika 5: Ko prenehajo nastajati mehurčki in penica ter cvrčanje preneha, je maslo pripravljeno. (Se vidi, da sem premalo mešala, saj se mi je malo prismodilo spodaj, čeprav se po okusu ne čuti). Pfffiju. 🙂
Slika 6: Še precedimo (še boljše preko gaze); sama nisem čutila te potrebe, saj se mi je zdelo, da je ostalo malo “drobtinic”, ki bi terjale natančno precejevanje; če pa v maslu opazite več teh mini drobcev, jih le precedite, raje večkrat. Še posebej laktozno intolerantni posvetite temu opravilu malo več pozornosti.
In voila, zlati ghee, to slastno prečiščeno maslo je že tukaj. 🙂 Slikano na sobni temperaturi.
One thought on “Zlato maslo ghee”