Verjetno ste že vsi kdaj pripravljali kruhove cmoke. Ali ste kdaj poskusili pripraviti bolj zdravo različico, z dodano zelenjavo? Vse skupaj izgleda kot taki slastni zelenjavni polpetki iz starega kruha, ki ga največkrat pozabimo porabiti. Recept je enostaven in nezahteven; za kakšno manj zeleno različico pa si lahko kdaj kruhove cmoke privoščite tudi s sirom. Obe verziji sta res izvrstni, sama pa se seveda nagibam k zelenjavni. 🙂
Zelenjavni kruhovi cmočki, piščanec v čebulni gladki omaki
Sirni kruhovi cmočki, popečen tofu s papriko v kremni teriyaki omaki.
Zelenjavni kruhovi cmoki
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
AVTOR: Klavdija
PORCIJ: 8
KAJ POTREBUJEM
za približno 8-9 cmočkov:
- STAR KRUH, 300-400 g
- NAREZANA ZELENJAVA, korenček, grah in bučke, 5-6 jušnih žlic
- LANENA SEMENA, mleta in namočena, 2 jušni žlici
- DROBTINE, po potrebi za vezavo
- JUŠNA OSNOVA oz. ZELENJAVNA BISTRA JUHA, 2-3 žlice
- POLJUBNE ZAČIMBE, origano, timijan
za različico s sirom:
- POLJUBEN SIR, narezan na kocke, 50 g
KAKO TO GRE
- Kruh narežemo na male kocke in prelijemo z vročo juho. Počakamo, da se napijejo. Vmešamo lanena semena (oz. pri različici s sirom, semena izpustimo in dodamo nakockan sir).
- Vmešamo začimbe, zelenjavo in pretlačimo v enotno zmes.
- Če je premokra, postopoma dodajamo drobtine.
- Oblikujemo enako velike kroglice, ki jih stresemo v krop; kuhamo, dokler ne priplavajo na površje.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * vegansko (različica brez sira) * brez jajc