2 mins read
Zelenjavna pastirska pita
Ta jed je ponovno ena izmed naših priljubljenih “skrivank”. 🙂 V pireju se skriva namreč tudi cvetača, pod gratinirano kapo pa kup zelenjave, ki sicer ne bi šla tako v slast, a je celotna izvedba tako lično zapakirana, da je tudi naša izbirčnica rada pojedla.
Foto nasmejan dokaz:
Starši, ki nam že dlje sledite, se mogoče spomnite, da sem podobna recepta s tovrstno pito že pripravila:
- https://www.boobeefoodee.si/blog/pastirckova-pita-boobeefoodee/
- https://www.boobeefoodee.si/blog/pastirska-pita/
Za tokratno presenečenje poskrbi cvetača v krompirjevem pireju, mocarela pod kapico in zelo sočna, aromatična omaka, ki poveže drobno zelenjavo in rdečo lečo.
Porcije
5
Čas priprave
15 min
Čas kuhanja
20+20 min
Težavnost
1/3
KAJ POTREBUJEM
- RDEČA LEČA, surova, 110 g
- GRAH, zamrznjen, 100 g
- KORENJE, 150 g
- KROMPIR, 500 g
- CVETAČA, 150 g
- ČEBULA, 1/2 manjše
- ČESEN, 1 strok
- MLEKO, 100 ml
- MASLO, 50 g
- MOCARELA, 150 g
- ZAČIMBE: kurkuma, poper, sol, sušena zelena, origano, bazilika, luštrek, šetraj, mini ščep čilija
KAKO TO GRE
- Najprej skuhamo krompir, olupljen in narezan; 10 minut pred koncem damo v vodo še cvetačo.
- Medtem, ko se krompir kuha, pripravimo omako z lečo: na malo olja na hitro popražimo rdečo lečo, čebulo in česen, neprestano mešamo. Ko leča “zažari”, torej postane prijetno oranžno-rdeče barve in zadiši, dodamo začimbe, poper, rahlo solimo, dodamo malo čilija, če nam je to všeč. Mešamo, zalijemo z vodo, ki naj sega približno en prst nad jed.
- Kuha se 20 min. Po tem času jed prestavimo na ognjevaren pekač. Krompir in cvetačo odcedimo, pretlačimo ali zmiksamo v pire. Zelenjavo obložimo s kosi mocarele, prekrijemo s pirejem in v pečici pečemo še 15 minut, zadnjih 5 minut pa prestavimo na najvišje vodilo in vključimo funkcijo ventilator gril, da se krompir na vrhu lepo zapeče.