Zelena juha z njoki
2 mins read

Zelena juha z njoki

Zelena špinačna juha (z dodatkom graha) in kuhanimi njoki je prijetna, topla jed, ki pozimi prav lepo ogreje, poleti pa osveži. Ne skrbite, ne gre za tisto dolgočasno špinačno tekočo zadevo, ki si jo mogoče predstavljate. S pravimi dodatki je ta lonec juhe sočna popestritev in prava bomba vitaminov. Vabljeni k pokušanju!

Ta veganska juha prija sredi dneva, zaradi enostavne priprave pa vas bo očarala tudi ob večerih. Zaradi lahkotnosti okusa in prave svežine, jo lahko brez slabe vesti jeste tudi kakšno uro bolj pozno. 

Juha iz samih rastlin, s pravimi začimbami in nekaj umami dodatki, je lahko le uvod v sveže, rastlinsko kosilo, če pa jo obogatite s kakšnim njokom več, verjamem, da boste kaj hitro siti. 

Njoke sem dodala kot prilogo zaradi spremembe, se pa ta juha ujame tudi z:

  • rižem, kvinojo, kuskusom, polento 
  • različnimi testeninami (kot prikuha ali pa juho pripravite bolj na gosto in že imate imenitno polivko)
  • mi smo jo obogatili s sladko smetano (v tem primeru postane vegetarijanska), predlagam pa tudi ovseno smetano ali kokosovo kremo, dobro pa bi zaplesala tudi z vegansko kislo smetano.

Zakaj obožujemo zeleno juho?

  • slastne, tople juhe so pozimi absolutne zmagovalke vnosa ogromno vitaminov in mineralov zelo na hitro
  • zelo hitro pripravljena
  • zdravju prijazna
  • špinača je zelo bogata z minerali in vitamini
  • skuhamo jo lahko v vseh letnih časih

VEGANSKO   
BREZ GLUTENA
RASTLINSKO

PORCIJE: 4 krožniki

TEŽAVNOST: 1/3

ČAS PRIPRAVE: 10 min

ČAS KUHANJA: 20 min

KAJ POTREBUJEM

ŠPINAČA, sveža, cca 500 g

GRAH, cca. 100 g

KROMPIR, 3 manjši krompirji

PETERŠILJ, nasekljan, 1 jušna žlica

ZELENA, sušena, 1 čajna žlička

ČESEN, 1 strok

KVASNI KOSMIČI, 2 zvrhani jušni žlici

ARAŠIDOVO MASLO,  1 jušna žlica

LIMONA, 1/2

SOL, po okusu

NJOKI, 150 g

KAKO TO GRE

1. Krompir olupimo in narežemo na male kose (manjši so, prej se bo skuhal).

2. V lonec damo očiščeno špinačo, grah, narezan krompir, peteršilj, zeleno, cel strok česna in poljubno posolimo. Zalijemo z enim litrom vode.

3. Juha naj zavre, potem jo pa kuhamo še cca. 10 minut. 

4. Prelijemo v blender, mešalnik, sekljalnik ali pa se poslužimo paličnega mešalnika. Zmiksamo/zblendamo do gladkega, dodamo kvasne kosmiče, arašidovo maslo, limono in še nekajkrat dobro premiksamo. 

5. Posebej skuhamo njoke in jih dodamo juhi.

IMG20230105103613
IMG20230105104016