Zapečena cvetača
Zapečena cvetača je nastala po navdihu nekega lepega dopoldneva, ko sploh nisem imela nobene razkošne ideje, kaj skuhati. Zatorej sem se zatekla k dobri stari preproščini in se odločila za hrustljavo zapečeno cvetačo z enostavnim bešamelom.
CVETAČA: Cvetačo sem pred peko samo malo blanširala v vreli in rahlo soljeni vodi (natrgano na cvetke sem pokuhala v petih minutah) in dobro odcedila.
OBOGATEN BEŠAMEL: Na 2 jušnih žlicah masla ghee sem 2 minutki pražila polnozrnato pirino moko, da je rahlo zadišala. Zalila sem s približno 400 ml sojinega mleka (super uspe tudi z riževim, preizkušeno) in na majhnem ognju kuhala tako dolgo, da se je bešamel lepo zgostil. Na koncu sem v maso vmešala dve zvrhani žlici kvasnih kosmičev, ki so naredili bešamel ekstra okusen.
Cvetačo sem razporedila na pekač, prelila z bešamelom in pekla na 200°C do zlato rjave barve (pustila sem minutko predolgo), ker se je, kot lahko vidite, malce preveč zapekla. 🙂
SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
cvetača, 1/2 večje glave
sol, ščep
maslo ghee, 2 zvrhani jušni žlici
polnozrnata pirina moka, 70 g
sojino mleko, 400 ml
kvasni kosmiči, 2 zvrhani jušni žlici
- SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
- cvetača, ½ večje glave
- sol, ščep
- maslo ghee, 2 zvrhani jušni žlici
- polnozrnata pirina moka, 70 g
- sojino mleko, 400 ml
- kvasni kosmiči, 2 zvrhani jušni žlici
- CVETAČA: Cvetačo sem pred peko samo malo blanširala v vreli in rahlo soljeni vodi (natrgano na cvetke sem pokuhala v petih minutah) in dobro odcedila.
- OBOGATEN BEŠAMEL: Na 2 jušnih žlicah masla ghee sem 2 minutki pražila polnozrnato pirino moko, da je rahlo zadišala. Zalila sem s približno 400 ml sojinega mleka (super uspe tudi z riževim, preizkušeno) in na majhnem ognju kuhala tako dolgo, da se je bešamel lepo zgostil. Na koncu sem v maso vmešala dve zvrhani žlici kvasnih kosmičev, ki so naredili bešamel ekstra okusen.
- Cvetačo sem razporedila na pekač, prelila z bešamelom in pekla na 200°C do zlato rjave barve (pustila sem minutko predolgo), ker se je, kot lahko vidite, malce preveč zapekla. 🙂
Mali fotograf slika, kot vidi mamo. 🙂
Zraven smo pozobali skledo radiča z rdečim fižolom, perfektno in hitro kosilo. 🙂