Zaloge stročnic, čičerike, fižola
Ker nam velikokrat zmanjka časa ali pa nismo razmišljali o kosilu en dan vnaprej, je zelo smiselno imeti pripravljene zaloge stročnic in žit.
Ko imamo čas, si pripravimo zalogo. Mi to največkrat počnemo kar čez vikend.
Čez noč stročnice namočimo, zjutraj vodo odlijemo in skuhamo v sveži vodi do mehkega (uro in pol približno oz. do mehkega). V ekonom loncu se čas kuhanja skrajša.
Ohladimo in razdelimo po porcijah ter damo skupaj z vodo, kjer so se kuhale, v zmrzovalnik. Dopišemo datum in kaj posamezna porcija vsebuje, tako je lažje najti in vzdrževati razpored.
Ponavadi jih imam 3-4 mesece, verjetno bi pa zdržali tudi več.
Velikokrat uporabimo:
Mešanica 6 žit Dennree: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, proso.
(http://www.norma.si/zita?izdelek=8456)
Mešane stročnice Dennree: polovičke graha, rdeča leča lom, leča du Puy, fižol Pinto, beli fižol, Azuki fižol.
(http://www.norma.si/strocnice/izdelek/bio-strocnice-mesane-den-500-g)
Suha čičerika
Fižol v zrnju
Pravzaprav je možnosti ogromno, prodajajo se v vseh večjih marketih na oddelkih za zdravo prehrano (mešanica dolenjska mineštra, gorska mineštra, mineštrone, ipd. )
Smiselno je le prebrati deklaracijo in sestavine, da dobite čim bolj pisane mešanice ter po možnosti brez soje.
Povprašajte na raznih kmetijah, fižola se dobi ogromno. 🙂
Porcije so res vsestransko uporabne:
– juhe
(http://
– razne zelenjavne, mesne enolončnice in mineštre
(http://
– vegi curry
– priloga k vsem jedem z zelenjavo
– zmešamo v krompirjev ali kak drug zelenjavni pire
– pripravimo ragu
(http://
– za polpete, kroglice in burgerje
(http://www.boobeefoodee.si/blog/lecini-polpeti-bucni-pomfrit-ohrovt-krompir/)
– za v solate