2 mins read
Višnjeva čokoladna torta (brez glutena)
Tudi atiji kdaj praznujejo, vsaj enkrat letno. 😉 Na posebno željo sem naredila enostavno torto, tokrat v nič zdravi različici z dodatkom bučk ali česa podobnega. Sicer je torta brez glutena, kar marsikomu pride prav, pa niti nima toliko sladkorja, tako da recimo je zdrava na en svoj način. 😀 Ati je bil zelo vesel, mi pa tudi, torta pohvaljena.
Višnjeva čokoladna torta (brez glutena)
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
AVTOR: Klavdija
PORCIJ: 8
KAJ POTREBUJEM
za pekač premera 15 cm
- TEMNA ČOKOLADA, 250 g
- RJAVI SLADKOR, 50 g
- JAJCA, velikost S, 5 komadov
- SOL, mini ščep
- MASLO, 200 g
- VIŠNJE, iz kompota ali vložene, precejene, 200 g
- ŠKROB, poljubno, 1 zvrhana jušna žlica
- SLADKA SMETANA, 200 ml
KAKO TO GRE
- Nad vodno kopeljo raztopimo maslo in čokolado, občasno premešamo.
- Posebej ločimo jajca in rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem, dokler zmes ni bledo rumene barve in kremasta.
- Beljake stepemo v sneg z malo soli, da so bolj puhasti.
- Čokoladno mešanico odstranimo iz štedilnika in vanjo postopoma vmešavamo rumenjake, nežno mešamo.
- Nato primešamo še polovico beljakov, zelo nežno mešamo in nato še preostalo polovico beljakov. Zmes je pripravljena, ko ni več vidnih belih koščkov beljaka.
- Zmes prelijemo v pekač, ki smo ga premazali z maščobo in zaščitili s peki papirjem. Z zunanje strani pa pekač dobro zaščitimo z alu folijo, ki naj sega čez robove pekača. Paziti moramo namreč, da nam voda ne bo vdrla v pekač med peko. (Predlagam večjo alu folijo od običajne, dobi se v vseh supermaketih).
- Manjši pekač z maso položimo v večji pekač, v katerega nalijemo vodo, ki naj sega do polovice manjšega pekeča z maso.
- Pečemo v predogreti pečici na 175°C cca. 45 min oz. dokler lesena palčka, ki jo zapičimo v sredino torte, ni čista oz. obdana z malo drobtinami.
- Torto ohladimo.
- Medtem pripravimo višnjev nadev; višnje precedimo in na majhnem ognju pogrejemo, če želimo, lahko dodamo žlico škroba, razmešanega s 3 žlicami vode, da se omakica zgosti.
- Previdno nadevamo torto in okrasimo s smetano ter ostružki čokolade.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov (odvisno od smetane, ki jo uporabimo za dekoracijo) * ovo-vegatarijansko * z jajci