Višnjeva čokoladna torta (brez glutena)
2 mins read

Višnjeva čokoladna torta (brez glutena)

Tudi atiji kdaj praznujejo, vsaj enkrat letno. 😉 Na posebno željo sem naredila enostavno torto, tokrat v nič zdravi različici z dodatkom bučk ali česa podobnega. Sicer je torta brez glutena, kar marsikomu pride prav, pa niti nima toliko sladkorja, tako da recimo je zdrava na en svoj način. 😀 Ati je bil zelo vesel, mi pa tudi, torta pohvaljena. 

cokoladna torta brez moke4

cokoladna torta brez moke3

Višnjeva čokoladna torta (brez glutena)
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 8
KAJ POTREBUJEM
za pekač premera 15 cm
  • TEMNA ČOKOLADA, 250 g
  • RJAVI SLADKOR, 50 g
  • JAJCA, velikost S, 5 komadov
  • SOL, mini ščep
  • MASLO, 200 g
  • VIŠNJE, iz kompota ali vložene, precejene, 200 g
  • ŠKROB, poljubno, 1 zvrhana jušna žlica
  • SLADKA SMETANA, 200 ml
KAKO TO GRE
  1. Nad vodno kopeljo raztopimo maslo in čokolado, občasno premešamo.
  2. Posebej ločimo jajca in rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem, dokler zmes ni bledo rumene barve in kremasta.
  3. Beljake stepemo v sneg z malo soli, da so bolj puhasti.
  4. Čokoladno mešanico odstranimo iz štedilnika in vanjo postopoma vmešavamo rumenjake, nežno mešamo.
  5. Nato primešamo še polovico beljakov, zelo nežno mešamo in nato še preostalo polovico beljakov. Zmes je pripravljena, ko ni več vidnih belih koščkov beljaka.
  6. Zmes prelijemo v pekač, ki smo ga premazali z maščobo in zaščitili s peki papirjem. Z zunanje strani pa pekač dobro zaščitimo z alu folijo, ki naj sega čez robove pekača. Paziti moramo namreč, da nam voda ne bo vdrla v pekač med peko. (Predlagam večjo alu folijo od običajne, dobi se v vseh supermaketih).
  7. Manjši pekač z maso položimo v večji pekač, v katerega nalijemo vodo, ki naj sega do polovice manjšega pekeča z maso.
  8. Pečemo v predogreti pečici na 175°C cca. 45 min oz. dokler lesena palčka, ki jo zapičimo v sredino torte, ni čista oz. obdana z malo drobtinami.
  9. Torto ohladimo.
  10. Medtem pripravimo višnjev nadev; višnje precedimo in na majhnem ognju pogrejemo, če želimo, lahko dodamo žlico škroba, razmešanega s 3 žlicami vode, da se omakica zgosti.
  11. Previdno nadevamo torto in okrasimo s smetano ter ostružki čokolade.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov (odvisno od smetane, ki jo uporabimo za dekoracijo) * ovo-vegatarijansko * z jajci

cokoladna torta brez moke cokoladna torta brez moke1 cokoladna torta brez moke2

 

 

Dodaj odgovor