Velikonočna pojedina
Bo letos bolj skromna, ker mene cel vikend ni, pa še #kuhaM projekt se že odvija v polnem teku, samo pa kar pošteno zamujam, tako da sem končno danes, dva dni prej pripravila nekaj dobrot, ki bodo počakala na vikend in potešila moje fante. 🙂
Jajca sem letos prvič barvala v teranu, barve so super, še lepše bi bile z belo lupino jajc, ampak sem dobila domače in se poslužila kar tistih.
Primorska pinca je tudi letos prvič v moji pečici, čeprav je šlo vse narobe. 🙂 Sem mislila, da imam kvas, ampak doma ugotovila, da imam pecilni prašek (vinski kamen pravzaprav); tako sem recept preobrnila in se odločila za pinca mafine. Ko zamesim testo, ugotovim, da nimam papirčkov. Aaaaaa. Slaba organizacija. Tako da sem celotno maso kar zlila na zvezdast pekač in to je bilo to. Pinca je super okusna, dišeča in dišeča, rahlo hrustljava, znotraj pa puhasto mehka, pa tudi sočna, res je dobro uspela po vseh tistih peripetijah na začetku. 🙂
Karpačo iz črne redkve je pri meni že skoraj stalnica, ponavadi z olivnim oljem, tokrat pa pravim štajerskim bučnim in bučnimi semeni, super paše s pinco.
Na Primorskem tudi kuhamo kar pravi pršut, tako da sem manjši košček potopila v vodo z lovorjem in rožmarinom in skuhala do … skuhanosti pač. 🙂 Slikic pa ni, ker niso tako zelo uspele.
Vsem lepe praznike in dober tek!
Karpačo iz črne redkve
Ingredients
- ČRNA REDKEV ena manjša
- BUČNO OLJE nekaj žličk
- BUČA SEMENA nekaj žličk
- dekoracija po želji - sezam navadna redkvica, lanena semena
Instructions
- Redkev narežemo čim bolj na tanko, zložimo na krožnik in prelijemo z oljem ter okrasimo.
Jajca v teranu
Ingredients
- JAJCA
- TERAN 1 liter (za 5-6 jajc)
- KIS nekaj žlic
Instructions
- Jajca namočimo za pol ure v vodi s kisom, tako da so prekrita.
- Previdno jih vzamemo iz vode in zložimo v teran, tako da so popolnoma prekrita.
- Damo na štedilnik in kuhamo, dokler teran ne zavre, ogenj nato zmanjšamo in kuhamo še 10 minut, nato pa ugasnemo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. (za nekaj ur, lahko pa tudi čez noč).
- Vzamemo iz vina in posušimo na zraku.
Primorska pinca
Ingredients
- PIRINA MOKA 300 g
- PŠENIČNA MOKA 150 g
- JAJCA 3 (velikost M)
- RJAVI SLADKOR 80 g
- MASLO 100 g
- MLEKO 200 ml
- LIMONINA LUPINICA 2 naribani limoni
- LIMONIN SOK 1/2 limone
- RUM 1 jušna žlica
- PECILNI PRAŠEK ali vinski kamen, 1,5-2 vrečki
Instructions
- Jajca penasto zmešamo s sladkorjem, dodamo rum, naribano limonino lupinico in limonin sok.
- Maslo raztopimo v toplem mleku in vlijemo k jajčni mešanici.
- Postopoma primešamo moko in med stalnim mešanjem še pecilni prašek.
- Nastalo testo je precej tekoče, zlijemo ga v papirčke za mafine ali pa v manjši pomaščen pekač.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C slabo uro oz. do rjavo zlate barve in pred koncem pečenja naredimo preizkus z leseno palčko, ki jo zapičimo v sredino testa; če je izvlečena čista, je pinca pečena, sicer pa ponovimo poskus čez 5 minut.
Notes
* Lahko uporabite katerekoli mešanice mok, prav tako bi šlo s polnozrnato moko, vendar v tem primeru dodajte malo več maščobe.
Predlog, kako porabiti jajca, ki ostanejo po veliki noči, so razni namazi, kot recimo ta: http://www.boobeefoodee.si/blog/jajcni-namaz/. Lahko jih naribamo v solatni preliv, odličen predlog za mlajše od 12. meseca, je pa nariban rumenjak v krompirjevo juho s špinačo: http://www.boobeefoodee.si/blog/krompirjeva-juha-s-spinaco-in-piscancem/.