2 mins read

Veganska kremna rezina (kremšnita)

kremsnita 1
kremsnita 2kremsnita

Veganska kremna rezina (kremšnita)

* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 1 hour
Servings 4

Ingredients
  

  • LISTNATO TESTO 1 zavitek
  • KREMNI KOKOS 200 g
  • VANILIJA V PRAHU 1 zravnana čajna žlička
  • VANILJEV SLADKOR 8 g
  • RJAVI SLADKOR 4 zravnane jušne žlice
  • KORUZNI ŠKROB 2 zvrhani jušni žlici
  • KURKUMA ščep
  • SLADKOR V PRAHU 1 čajna žlička in nekaj še za posip

Instructions
 

  • Listnato testo razvaljamo na tanko in računamo, da bomo potrebovali dva enako velika kosa - enega za spodnjo plast, drugega za plast, ki prekrije kremšnite. Uporabili smo pekač velikosti 16x22 cm. Testo prešpikamo z vilico in premažemo z vodo.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C 15 minut oz. do željene zlatorjave barve. Ohladimo in prerežemo po širini na pol.
  • Kremni kokos po navodilih z embalaže zmešamo s hladno vodo v razmerju 1:1, torej dodamo 200 ml vode.
  • Zmešamo v gladko kremo. Od te mase odlijemo stran 100 ml in to prihranimo v hladilniku, saj jo bomo kasneje stepali v kokosovo smetano.
  • Preostanku kreme dodamo še hladne 300 ml vode - nastane kokosovo mleko. Dobro razmešamo in prelijemo v posodo. Odvzamemo 6 žlic tega mleka in ga v skodelici posebej razmešamo z vanilijo, vanilijevim sladkorjem, rjavim sladkorjem in škrobom v gladko maso.
  • Preostanek mleka zavremo v posodi in ogenj takoj, ko zavre, zmanjšamo na minimalno in primešamo škrobno mešanico. Mešamo, dokler se ne zgosti v kremo, gosto kot puding - približno 5 minut. Na koncu primešamo kurkumo in ugasnemo.
  • Počakamo nekaj minut, da se krema ohladi ter jo nadevamo na listnato testo. Ko se popolnoma ohladi, damo v hladilnik za dobro uro ali pa v zamrzovalnik za pol ure.
  • Medtem pripravimo kokosovo smetano. Maso, ki smo jo dali v hladilnik (100 ml), ogrejemo na sobni temperaturi, primešamo sladkor v prahu in z mešalnikom na najvišji hitrosti stepemo v smetano - zadostuje 2-3 minute in smetana je pripravljena.
  • Nadevamo čez kremo, prekrijemo z drugim kosom testa ter pustimo še pol ure v hladilniku.
  • Postrežemo s posutim sladkorjem v prahu.

Notes

* Uporabili smo kremni kokos, ki je 100% zgoščen kokos; meša se v razmerju z vodo 1:1, če želimo dobiti kremo in recimo v razmerju 1:2 z vodo, če želimo dobiti bolj redko kokosovo mleko.
Boljše bi bilo mešati z recimo riževim mlekom, saj je bila krema malo vodena.
* Namesto kurkume oz. poleg kurkume bi za lepšo barvo lahko uporabili tudi žafraniko; nasvet smo dobili naknadno, ko se je krema že hladila. 🙂 Krema namreč v živo potegne rahlo na zeleno, čeprav se v okusu kurkume ne čuti.

Dodaj odgovor