2 mins read
Veganska kremna rezina (kremšnita)
Veganska kremna rezina (kremšnita)
* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Ingredients
- LISTNATO TESTO 1 zavitek
- KREMNI KOKOS 200 g
- VANILIJA V PRAHU 1 zravnana čajna žlička
- VANILJEV SLADKOR 8 g
- RJAVI SLADKOR 4 zravnane jušne žlice
- KORUZNI ŠKROB 2 zvrhani jušni žlici
- KURKUMA ščep
- SLADKOR V PRAHU 1 čajna žlička in nekaj še za posip
Instructions
- Listnato testo razvaljamo na tanko in računamo, da bomo potrebovali dva enako velika kosa - enega za spodnjo plast, drugega za plast, ki prekrije kremšnite. Uporabili smo pekač velikosti 16x22 cm. Testo prešpikamo z vilico in premažemo z vodo.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C 15 minut oz. do željene zlatorjave barve. Ohladimo in prerežemo po širini na pol.
- Kremni kokos po navodilih z embalaže zmešamo s hladno vodo v razmerju 1:1, torej dodamo 200 ml vode.
- Zmešamo v gladko kremo. Od te mase odlijemo stran 100 ml in to prihranimo v hladilniku, saj jo bomo kasneje stepali v kokosovo smetano.
- Preostanku kreme dodamo še hladne 300 ml vode - nastane kokosovo mleko. Dobro razmešamo in prelijemo v posodo. Odvzamemo 6 žlic tega mleka in ga v skodelici posebej razmešamo z vanilijo, vanilijevim sladkorjem, rjavim sladkorjem in škrobom v gladko maso.
- Preostanek mleka zavremo v posodi in ogenj takoj, ko zavre, zmanjšamo na minimalno in primešamo škrobno mešanico. Mešamo, dokler se ne zgosti v kremo, gosto kot puding - približno 5 minut. Na koncu primešamo kurkumo in ugasnemo.
- Počakamo nekaj minut, da se krema ohladi ter jo nadevamo na listnato testo. Ko se popolnoma ohladi, damo v hladilnik za dobro uro ali pa v zamrzovalnik za pol ure.
- Medtem pripravimo kokosovo smetano. Maso, ki smo jo dali v hladilnik (100 ml), ogrejemo na sobni temperaturi, primešamo sladkor v prahu in z mešalnikom na najvišji hitrosti stepemo v smetano - zadostuje 2-3 minute in smetana je pripravljena.
- Nadevamo čez kremo, prekrijemo z drugim kosom testa ter pustimo še pol ure v hladilniku.
- Postrežemo s posutim sladkorjem v prahu.
Notes
* Uporabili smo kremni kokos, ki je 100% zgoščen kokos; meša se v razmerju z vodo 1:1, če želimo dobiti kremo in recimo v razmerju 1:2 z vodo, če želimo dobiti bolj redko kokosovo mleko.
Boljše bi bilo mešati z recimo riževim mlekom, saj je bila krema malo vodena.
* Namesto kurkume oz. poleg kurkume bi za lepšo barvo lahko uporabili tudi žafraniko; nasvet smo dobili naknadno, ko se je krema že hladila. 🙂 Krema namreč v živo potegne rahlo na zeleno, čeprav se v okusu kurkume ne čuti.
Boljše bi bilo mešati z recimo riževim mlekom, saj je bila krema malo vodena.
* Namesto kurkume oz. poleg kurkume bi za lepšo barvo lahko uporabili tudi žafraniko; nasvet smo dobili naknadno, ko se je krema že hladila. 🙂 Krema namreč v živo potegne rahlo na zeleno, čeprav se v okusu kurkume ne čuti.