5. do 7. mesec – Žitne kašice, uvedba mesa in sadja

5. do 7. mesec – Žitne kašice, uvedba mesa in sadja
4 mins read

Ko se otrok dodobra spozna z zelenjavnimi kašicami, ki smo jih uvedli najprej, nekje od 4-6 mesca, ko smo pričeli z uvajanjem, uvedemo v prehrano tudi meso, žitne kašice in sadje.

Uvedba mesa pri 7 mesecih: Vir beljakovin in železa

Meso je pomemben vir beljakovin in železa, ki ga dojenček v v tem obdobju še posebej potrebuje. Tako pričnemo z uvajanjem vrst mesa kot so piščanec, mlada teletina, junečje meso ali kunčje meso. Če le imamo možnost, raje ponudimo domače meso, pri katerem vemo poreklo in način vzreje. Meso naj bo dobro kuhano in zmleto v gladko teksturo. Kombiniraj ga z zelenjavnimi kašicami za bolj uravnotežen obrok.

Uvajanje sadja pri dojenčku: Prvi koraki k okusni in zdravi prehrani

Končno je čas za uvajanje sadja! Ko je dojenček dobro sprejel zelenjavne kašice, mu lahko ponudimo tudi sadje. Sadje je odlična izbira za uvajanje goste hrane, saj je naravno sladko, bogato z vitamini, minerali in vlakninami ter prijetnega okusa, ki ga dojenčki hitro sprejmejo. Kljub temu je pomembno, da uvajanje sadja poteka premišljeno in v skladu z otrokovim razvojem ter potrebami. 

Uvajamo sezonsko sadje, ki je v času našega uvajanja na voljo, saj je sadje, ki dozori v svoji naravni sezoni boljšega okusa, ima več hranilnih vrednosti in manjši ogljični odtis. Če poskusiš jagode sredi zime bodo le-te brez okusa in osiromašene z vitamini in minerali, medtem ko bodo maja odlične. Tako ne bo nič narobe, če bo dojenček dobil jagode kasneje, čeprav bi jih lahko uvedla že po 6. mesecu starosti.  

Uvajanje goste hrane sadje in zelenjava
Uvajanje goste hrane sadje in zelenjava

SEZNAM SEZONSKEGA SADJA: 

Pomlad 
  • Jagode: Proti koncu maja že lahko uživamo v prvih sladkih jagodah.
  • Češnje: Pozne spomladanske sorte dozorijo v maju.
Poletje
  • Jagode: Sezona jagod traja od maja do junija.
  • Češnje in višnje: Zgodnje sorte dozorijo junija, sezona višenj pa je do julija.
  • Marelice: Na voljo junija in julija.
  • Breskve in nektarine: Sočne poletne sadeže lahko uživamo od julija do avgusta.
  • Slive: Začnejo dozorevati konec poletja, v avgustu.
  • Ribez, kosmulje, borovnice: Jagodičevje ima sezono od julija do avgusta.
  • Melone in lubenice: Sočne in osvežilne, najboljše avgusta.
Jesen 

Jesen prinaša obilje okusnega sadja, ki je primerno tudi za shranjevanje.

  • Jabolka: Začnejo dozorevati konec avgusta in so na voljo vse do zime.
  • Hruške: Tako kot jabolka so značilno jesensko sadje.
  • Slive: V polnem razcvetu v začetku jeseni.
  • Grozdje: Sezona dozorelega grozdja traja od septembra do oktobra.
  • Kaki: Pojavi se konec oktobra in je prava jesenska poslastica.
Zima

Pozimi je izbira malce boli omejena kot poleci in jeseni, a še vedno imago ogromno izbire lokalnega sadja: 

  • Jabolka in hruške: So skladiščena in sveža skozi zimo.
  • Kivi: Dozori pozimi in je bogat z vitaminom C.
  • Mandrarine in pomaranče: Zakladnica zimskih vitaminov in zdravja

Uvajanje goste hrane pri 5 do 7. mesecih: Prvi koraki z žitnimi kašicami

Čas je, da uvedemo tudi žita.

Brezglutenska žita, ki jih lahko ponudimo dojenčku že od pričetka uvajanja žit so:
ajda, proso, riž, divji riž, koruza, kvinoja, amarant ter izdelki iz teh žit:
ajdova kaša in ajdovi kosmiči, polenta oz. koruzni zdrob, riževi kosmiči, proseni kosmiči, napihnjenčki iz žit, ipd.

Med 6. in 7. mesecem je čas  tudi za uvedbo glutena – to so naslednja žita:
pšenica, pira, oves, rž, kamut, ječmen ter seveda vsi izdelki iz teh žit:
kuskus, bulgur, ovseni in pirini kosmiči, pšenični in pirin zdrob.

Svetujem, da najprej uvedete posamezno žito, šele ko ga otrok sprejme, jih začnite mešati med seboj.

Kako pripraviti kašice?

  • Pripravi jih z materinim mlekom, adaptiranim mlekom ali vodo.
  • Tekstura naj bo na začetku gladka in tekoča, nato pa postopoma gostejša.
Uvajanje goste hrane
Uvajanje goste hrane: kašice

 

Dodaj odgovor