S čim pričeti in sezonska prehrana pri uvajanju
Super pomembno se mi zdi, da uvajamo otroku sezonsko, lokalno dostopno prehrano. Slovenija je na srečo dobro preskrbljena s pisano zelenjavo in je kot nalašč za začetke uvajanja. Spodaj je seznam sezonske zelenjave, glede na čas, v katerem jo pobiramo. Priporoča se, da pričnemo uvajanje s tisto, ki je takrat aktualna, čeprav gomolje lahko s pravilnim skladiščenjem (korenje, rumeno korenje, pastinak, krompir, topinambur, batata) ohranimo dobršen del leta.
Skratka, opisane so smernice, vsak naj pa sam presodi, s čim naj prične.
UVAJANJE POZIMI (od decembra do marca)
ZAČETKI
korenček, krompir, koleraba, špinača, zelje, koromač
NADALJEVANJE
ohrovt, brstični ohrovt, blitva, repa, čebula, česen
leča, fižol, čičerika, grah, bob, koruza
por
radič, motovilec
Obstaja tudi zamrznjena/vložena zelenjava (recimo bučke, ki si jih pripravimo poleti), je pa to stvar odločitve posameznika. Za prvo uvajanje se mi zdi bolj primerna sveža zelenjava.
UVAJANJE SPOMLADI (od marca do junija)
ZAČETKI
korenček, koleraba, krompir, koromač, blitva
NADALJEVANJE
ohrovt, brstični ohrovt
leča, fižol, čičerika, grah, bob, koruza
UVAJANJE POLETI (od junija do septembra)
ZAČETKI
korenček, krompir, brokoli, cvetača, ohrovt, bučke
NADALJEVANJE
rdeča pesa, redkev, koruza, koromač, grah, jajčevec,
paradižnik, paprika, kumare
UVAJANJE JESENI (od septembra do decembra)
ZAČETKI
korenček, krompir, brokoli, buče, cvetača
NADALJEVANJE
brstični ohrovt, por, repa, radič, zelje
KORENČEK: tradicionalno pričnemo z njim, ker je blag, ne povzroča nobenih preglavic in je rahlo sladkastega okusa
KOLERABA: tudi sladkasta, hitro pripravljena in zelo hvaležna za kašice
KROMPIR: ni potrebno posebej govoriti o tem gomolju, ki je že star spremljevalec slovenske kulinarične tradicije
PASTINAK: rahlo pozabljena korenska zelenjava, vendar hvaležna za obdelavo in zanimivega okusa za najmlajše
RUMENI KORENČEK: rahlo trši kot oranžni, obdelujemo ga nekaj minut več
BUČKE: če pričnemo z uvajanjem poleti, smo lahko zelo veseli, saj so blagega okusa in primerne za ogromno načinov priprave, poleg tega se pa lepo ujamejo z ostalo zelenjavo
ŠPINAČA: uvajamo jo svežo, mlado v listih, lahko tudi zamrznjeno v kockah, vendar bodite pozorni, saj je velikokrat že pripravljena s smetano/ali mlekom; preberite sestavine na škatli. Ko je špinača enkrat že pripravljena, je ne pogrevajte. Vedno jo pripravite z malce mleka (v tem primeru je pomemben kalcij in NE mleko, vendar je način priprave z mlekom najbolj preprost).
CVETAČA: rahla zelenjava, zelo dobra obdelana na pari
KOROMAČ: sladkast, vendar naj bo dovolj zmehčan pri pripravi, da se ne zatikajo nitke, ki so v kolobarjih; zelo primeren za prve kašice