2 mins read

Spomladanska zelenjavna pita na belo s puranom

pita na belo1_wmpita na belo_wm

Spomladanska zelenjavna pita na belo

* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * mesno – puran * brez jajc
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 2

Ingredients
  

za nadev

  • POR beli del, 1 večji kos
  • KORENČEK 1 večji
  • MLADO ZELJE 1 manjši kos
  • PURANJI FILE 100 g
  • ČESEN 2 stroka
  • SKUTA 1 velika jušna žlica
  • KISLA SMETANA 1 velika jušna žlica
  • NAVADEN JOGURT 1 velika jušna žlica
  • SIR poljuben, 1 manjši kos (okoli 50 g)
  • RDEČA PAPRIKA v prahu, 1 čajna žlička
  • TIMIJAN&DROBNJAK skupaj 1 čajna žlička

za testo

  • POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA 300 g
  • POLENTA nekaj za posip
  • KVAS svež, 1/2 kocke
  • SOL ščep
  • REPIČNO OLJE 1 jušna žlica

Instructions
 

  • Kvas nadrobimo v skodelico z 1,5 dcl tople vode, dodamo ščep sladkorja in pustimo dobrih 15 minut, da naraste.
  • Moko zmešamo s soljo. Vmešamo kvas in olje ter s kuhalnico zmešamo v enotno maso in pregnetemo v okroglo kepo (malo se bo lepila na prste). Pustimo vzhajati dobro uro.
  • Medtem v ponvici zavremo malo vode (damo toliko, da je dno prekrito), skupaj s timijanom in drobnjakom. Dodamo na tanko narezano zelje, na drobno nasekljan por in rezinice korenčka. Na hitro podušimo, da se zelje zmehča, nato pa umaknemo v drugo posodo, da se ohladi.
  • V isto ponev damo na male koščke narezanega purana, posujemo z malo rdeče paprike, dodamo malce vode in podušimo v 5 minutah, da meso spremeni barvo. Če vsa voda prehitro izpari, jo še malo dodamo. Na koncu na meso stisnemo česen, premešamo, pustimo še dobro minuto, da se okusi premešajo in ugasnemo.
  • V skledi zmešamo skuto, kislo smetano, jogurt in žličko rdeče paprike.
  • Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino, ki smo jo še dodatno potresli z zrnci polente. Ne gnetemo preveč, samo v nekaj potezah razvaljamo v približno 1cm debelo testo, ki ga previdno preložimo v okrogel pekač za pite. Oblikujemo rob. En manjši kos testa prihranimo.
  • Testo namažemo s skutno mešanico, nanjo naribamo sir, naložimo zelenjavo (če je zelenjavna mešanica premokra, jo malo odcedimo ali ožamemo, sicer bo nadev preveč tekoč).
  • Na vrh damo meso, naribamo še malo sira, iz preostanka testa pa natrgamo male kroglice, ki jih sploščimo in z njimi pokrijemo pito.

 

 

Dodaj odgovor