3 mins read
Špinačni ravioli s sirovim nadevom in arašidova omaka
Prvič delane katerekoli domače testenine; odločitev je padla za raviole, ker z njimi ni toliko dela. Špinače bi bilo lahko več, vsaj za polovico in bi bil okus še bolj intenziven. Za nadev smo se odločili kar preprost sirov, vendar bi lahko dali marsikaj, mi predlagamo tudi:
– popečene piščančje koščke s curryjem in mocarelo
– nasekljane sušene paradižnike
– nasekljano pečeno papriko
– kuhan in na čebuli pražen krompir
– humus z malce več česna
Iz mase smo poskusno pripravili tudi nekaj njokcev in so bili zelo fajn; drugačni in malo manj rahli, vendar okusni.
Veselo na delo. 🙂
Špinačni ravioli s sirovim nadevom in arasidova
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-lakto vegetarijansko * brez jajc
Ingredients
- za približno 24 raviolov
- PŠENIČNI ZDROB 90 g
- POLNOZRNATA PIRINA MOKA 60 g
- NAVADNA MOKA 15 g in še nekaj za valjanje
- SOL ščep
- RIŽEVO MLEKO 90 ml
- KOKOSOVA MAŠČOBA 2 čajni žlički
- ŠPINAČA sveža, odcejena in zmiksana, 60 g
za nadev
- POLJUBEN SIR nekaj koščkov
- KREMNI SIR nekaj žličk
za omako
- ČEBULA 1/2 manjše
- ARAŠIDI nesoljeni in nepraženi, 1 pest
- PARADIŽNIKOVA OMAKA 50 ml
- PARADIŽNIKOVA MEZGA 1 jušna žlica
- ORIGANO ščep
- BAZILIKA ščep
- PAPRIKA V PRAHU 1 zravnana čajna žlička
- POPER ščep
- OLIVNO OLJE 1/2 jušne žlice
Instructions
- Špinačo blanširamo, dobro odcedimo in zmiksamo v kašo.*
- Moki zmešamo z zdrobom, rahlo solimo, dodamo špinačo in olje ter dobro premešamo. Postopoma prilivamo mleko in mešamo v gladko testo.
- Oblikujemo kroglo, zavijemo v folijo in pustimo nekaj časa počivati.
- Med tem pripravimo omako - na segretem olivnem olju zarumenimo čebulo, dodamo paradižnikovo mezgo in začimbe ter na najvišjem ognju nekajkrat premešamo, da mezga zacvrči. Primešamo arašide, ki smo jih nasekljali ali zmiksali, prilijemo paradižnikovo omako in na majhnem ognju pustimo, da se kuha nekaj minut; če se omaka hitro zgosti, ji dodamo malo vode. Po 15 minutah je omaka pripravljena. Odstavimo.
- Začnemo z ravioli - na rahlo pomokani površini testo razvaljamo na tanko (1-2 mm).
- Oblikujemo ravne robove in zrežemo na enako velike pravokotnike, nanje nadevamo sir in zapognemo na robovih. Z vilico vtisnemo rob.
- Kuhamo v osoljenem kropu tako dolgo, dokler ne pripravljajo na površino - pripravljeni so v slabih 2 minutah.
Notes
* Lahko uporabimo tudi že spasirano špinačo; količina ostane ista. Če boste uporabili svežo špinačo, je sveže za isto količino, ki je v receptu, potrebujete 250 g, saj pri blanširanju zelo uplahne.
* Špinačo lahko zmiksamo v popolnoma gladko kašo. Mi smo pustili malo večje delce za bolj domač videz.
* Namesto pirine moke lahko uporabimo tudi polnozrnato pšenično. V obeh primerih uporabe polnozrnatih mok, je testo rahlo lepljivo. Pri oblikovanju ga lahko rahlo zmočimo, tako se lepše razvalja ali pa si pomagamo z moko, ki jo posipamo na delovno površino in čez testo, preden ga razvaljamo.
* Špinačo lahko zmiksamo v popolnoma gladko kašo. Mi smo pustili malo večje delce za bolj domač videz.
* Namesto pirine moke lahko uporabimo tudi polnozrnato pšenično. V obeh primerih uporabe polnozrnatih mok, je testo rahlo lepljivo. Pri oblikovanju ga lahko rahlo zmočimo, tako se lepše razvalja ali pa si pomagamo z moko, ki jo posipamo na delovno površino in čez testo, preden ga razvaljamo.
One thought on “Špinačni ravioli s sirovim nadevom in arašidova omaka”