Špinačna zvezda
Zadnje čase ste gotovo že zasledili popularno pecivo, sladico, Nutelino zvezdo. Ob vseh slikah sem dobila navdih pripraviti bolj zdravo različico v slani smeri, dovolj preprosto za vsakogar in četudi niste najbolj spretnih rok (kot tudi sama nisem), mislim, da vam bo ta enostavna “pita” uspela. 🙂
Za nadev lahko poleg špinače uporabite praktično karkoli; sama sem dodala malo pora za bogat okus in navaden ter kremni sir. Če bi imeli mesni dan, bi zagotovo dodala na male koščke popečenega piščanca, v bolj pestri zelenjavni smeri pa zagotovo čičeriko (ki se po moje super ujame s špinačo), prav tako bi pa bila odlična kombinacija z rdečo lečo.
Za popolno vegansko različico predlagam domači kremni sir (https://www.boobeefoodee.si/blog/veganski-sir-z-zelisci/), žličko kvasnih kosmičev, špinačo in eno od omenjenih – naj si bo čičeriko ali pa lečo. Jajca seveda izpustite, prav tako bodite pazljivi pri nakupu (listnatega) testa, še boljša možnost (če imate seveda čas), je domače vlečeno testo.
Poleg bogatega okusa je ta zvezda super zaradi svojega estetskega efekta, ki ga naredi na jedce in zagarantirano boste z njo blesteli na kakršnikoli zabavi. 🙂 Pozorno le pri izbiri, koliko boste “zarezali” proti sredini oz. drugače rečeno, koliko dolgi naj bodo kratki. Moji so malce prekratki in zato se niso tako lepo zvijali. Nič zato, zvezda je bila FUL dobra in skoraj smo se stepli, kdo bo pojedel zadnji kos. 🙂
Špinačna zvezda
Ingredients
- SVEŽA ŠPINAČA cca. 250 g
- NAVADEN SIR 75 g
- KREMNI SIR 75 g
- POR beli del, manjši košček
- SOL ščep
- LISTNATO TESTO 500 g (2x 250 g)
- MUŠKATNI OREŠČEK ščep
- JAJCE 1 +1 (za premaz)
Instructions
- Špinačo operemo, očistimo in odstranimo večje peclje.
- Damo jo v vrelo vodo in počakamo, da malo uplahne, nato pa jo dobro odcedimo in ožamemo.*
- Por nasekljamo, ga na malo vode na najvišjem ognju podušimo, da se zmehča, nato pa ugasnemo, primešamo špinačo, solimo in dodamo muškatni orešček.
- Ko se vse skupaj malo ohladi, zmešamo z naribanim sirom in kremnim sirom ter jajcem.
- Listnato testo (2 kosa po 250 g) razvaljamo na 2 mm na debelo in izrežemo 2 kroga (premera cca. 30 cm).
- Nadevamo s špinačno mešanico in pokrijemo z drugim krogom. Rob namažemo z jajcem in dobro zatisnemo skupaj. Prav tako premažemo testo na sredini. Od roba proti sredini zarežemo enakomerno dolge trakce, ki se končajo pred sredino, tako da nam ostane srednji krog.
- Vsak krak zavijemo v manjšo spiralo in premažemo z jajcem.
- Iz preostankov testa lahko oblikujemo poljubne oblike in obložimo zvezdo.
- Vse skupaj pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C slabe pol ure oz. dokler testo ni zlatorjave barve.
2 thoughts on “Špinačna zvezda”