Španska tortilja s porom in sirom
2 mins read

Španska tortilja s porom in sirom

Španska tortilja je prava domača poslastica, ki vsebuje nekaj osnovnih, preprostih, vsakdanjih sestavin, a obilo okusa in dišav. Pripravljena je relativno preprosto, tradicionalno z jajci, mi pa smo jo pripravili brez; na še bolj poenostavljen način. Idealna zamenjava jajc v tem receptu bi bila čičerikina moka – bomo testirali prihodnjič. 

Za to špansko dobroto smo vzeli kar navadno pirino moko, ki je jed zgostila in povezala. Namesto v ponvi smo se odločili za peko v pečici – z veliko manj olja, kot je v original receptih. 

Tortilla de patatas – domača španska poslastica bo, v to smo prepričani, tudi v vašem domu dobrodošla popestritev družinskega jedilnika. 

Če še vedno ne veste, kako kombinirati različne sestavine, v enostaven in zdrav jedilnik, ga lahko naročite tukaj: https://www.boobeefoodee.si/blog/jedilniki-vesela-druzina.

Zakaj obožujemo špansko tortiljo?

  • izredno slastna specialiteta
  • preprosta jed, iz le nekaj osnovnih sestavin
  • primerna kot glavna jed, lahko pa tudi kot priloga
  • domača in nasitna
  • cenovno dostopna

VEGETARIJANSKO
BREZ JAJC
BREZ MESA

PORCIJE: za 4 osebe

TEŽAVNOST: 2/3

ČAS PRIPRAVE: 15 min

ČAS KUHANJA: 45-60 min

KAJ POTREBUJEM

REPIČNO OLJE

ČEBULA, 1 manjša

POR, 2 manjša pora

KORENJE, 1 srednje velik

KROMPIR, 1 kg

PIRINA MOKA, 200 g

MLEKO, 100 ml

ZAČIMBE: sušena paprika, sušen česen; vsake damo za 1 noževo konico

ZAČIMBE: sušen peteršilj, origano, bazilika, vsake damo 1 zvrhano čajno žličko

SOL, po okusu

POLJUBEN SIR, 150 g

KAKO TO GRE

1. Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine; lahko z nožem ali mandolino. Dobro osušimo.

2. Čebulo in por drobno nasekljamo, korenje olupimo in narežemo na manjše koščke.

3. V ponev damo malo olja in popražimo por, čebulo in narezano korenje ter zelenje začimbe: sušen peteršilj, origano in baziliko. Prilijemo malo vode in dušimo nekaj minut. Ko je por zmehčan, odstavimo in damo v drugo posodo.

4. V ponev, v kateri smo dušili zelenjavo), damo malo olja (2-3 jušne žlice) in 2 deci vode ter narezinjen krompir. Počasi segrevamo in nekajkrat premešam. Pokrijemo in kuhamo 15-20 minut, občasno premešamo. Lahko rahlo posolimo. Na koncu primešamo porovo mešanico.

5. Medtem, ko se krompir kuha/peče, pripravimo močnato mešanico -zmešamo moko, mleko in vodo z začimbami.

6. Pečico ogrejemo na 200°C. 

7. V pekač damo peki papir, nanj stresemo krompirjevo jed, vlijemo močnato mešanico in previdno premešamo.

8. Po vrhu naribamo sir in pečemo 20-25minut.

Bi knjigice z zdravimi, slastnimi in preprostimi recepti?