Preprosti kroketki iz sladkega krompirja
2 mins read

Preprosti kroketki iz sladkega krompirja

Ti kroketki so me mikali že nekaj časa, predvsem sem jih želela preizkusiti v pečici, brez olja. Nekaj časa sem razmišljala o navadnem krompirju, potem pa sem se odločila za sladkega – moram priznati, da mi postaja vedno bolj všeč, otrok tudi poje, ostali pa niso tako veseli. 🙂
Dober je tudi narezan in pečen v pečici, saj rahlo karamelizira in pride reeeeeeeeeeees dober. Ampak o tem kdaj drugič.
Kroketi torej- ker sem pripravljala preprosto in hitro kosilo, sem jim za dodatne beljakovine dodala kar lečo, super bi še bil nariban sir, vendar sem ga izpustila. Za malo “presekat” sem dala nasekljan por … in moram priznati, da so kar dobro izpadli. Za vezavo je poskrbelo jajce in koruzni zdrob (lahko uporabite tudi pšeničnega ali pa kar navadne drobtine).
Pomakali smo jih v kislo smetano z drobnjakom, zraven pa pozobali še redkvice in rdečo peso.

kroketki1 kroketki2

Preprosti kroketki iz sladkega krompirja

* od 11. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov * ovo-lakto vegetarijansko * brez jajc
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Servings 3

Ingredients
  

  • SLADKI KROMPIR 2 večja
  • RJAVA LEČA namočena in skuhana, 5 jušnih žlic
  • POR manjši košček (lahko tudi čebula ali šalotka)
  • ČESEN 1 manjši strok
  • KUMINA ščep
  • KORIANDER ščep
  • SOL mini ščep
  • ORIGANO ščep
  • KVASNI KOSMIČI ali parmezan, kozji sir, ..., 2 žlički
  • POLENTA surova, 4-5 jušnih žlic
  • ---
  • KISLA SMETANA nekaj žličk
  • DROBNJAK

Instructions
 

  • Sladki krompir olupimo in skuhamo, vendar ne čisto do mehkega.*
  • Dobro odcedimo in pretlačimo; dodamo začimbe in postopoma dodajamo polento, da nastaja komplaktna masa. Nazadnje primešamo nasekljan por, česen in lečo.
  • Iz mase oblikujemo kroketke, ki jih narahlo namastimo (pošpricamo z oljem v spreju ali pa si namastimo roke in vsakega narahlo pobožamo 🙂 ).
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C cca. 30 minut.

Notes

* Če se razkuha, bo vpil preveč vode, masa bo pa mokra in jo bo treba reševati z drobtinami ali dodajanjem moke.

Dodaj odgovor