2 mins read
Polnozrnata pizza s špinačo in piščancem
Polnozrnata pizza s špinačo in piščancem
* od 12. meseca dalje
* z glutenom
* z mlečnimi izdelki
* mesno – piščanec
* brez jajc
Ingredients
za pizzo
- POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA 200 g
- NAVADNA PIRINA MOKA 100 g
- SUHI KVAS 1/2 zavojčka
- SOL 1/2 čajne žličke
- SLADKOR 1 čajna žlička
- OLIVNO OLJE 1 jušna žlica
- ----------
- KOKOSOVA MAŠČOBA 1/2 jušne žlice
- PIŠČANČJE PRSI brez kosti, 50 g
- ČEBULA 1/2 manjše
- ČESEN 1 strok
- ŠPINAČA mlada v listih, 100 g
- SKUTA manj mastna, navadna, 50 g
- JOGURT navaden, 50 g
- MOZZARELLA 50 g
- PARADIŽNIKOVA OMAKA nekaj žličk
- KURKUMA ščep
- SOL ščep
Instructions
- TESTO: Kvas razmešamo v 1 dcl tople vode skupaj s sladkorjem. Počakamo, da vzhaja dobrih 15 minut, nato pa ga vlijemo k moki, ki smo jo v posodi predhodno zmešali s soljo. Premešamo, dodamo olje ter gnetemo v enotno testo, po potrebi dodajamo še moko, če je testo premokro.
- Gnetemo, dokler ne dobimo elastičnega testa, ki se ne več oprijemlje sten posode, temveč lepo odstopa. Oblikujemo v kepo, potresemo z moko ali premažemo z oljem in pokrijemo posodo s folijo ali pokrovko. Pustimo, da vzhaja dobro uro.
- Po tem času ga odkrijemo, ponovno dobro pregnetemo ter oblikujemo v poljubno obliko.
- Medtem, ko testo vzhaja, v ponvi na malo maščobe na hitro popečemo koščke piščanca, začinimo s kurkumo; ko je lepe zlatorjave barve, mu primešamo nasekljano čebulo, nekajkrat premešamo, toliko, da se čebula zmehča, nato pa dodamo nasekljan česen; takoj ko česen zadiši, odmaknemo ponev in ugasnemo.
- Špinačo dobro operemo in blanširamo v vreli vodi (potopimo za minuto v vrelo vodo), nato pa takoj odstavimo in odcedimo ter dobro ožamemo. Ko se malo ohladi, jo zmešamo s skuto in jogurtom, rahlo solimo.
- Vzhajano testo za pizzo bolj na debelo razvaljamo (naredili smo cca. 1,5 cm debelo), preložimo v manjši pekač. Ostanek testa lahko uporabimo za kruh, žemljice, ipd. lahko pa tudi naoljimo, damo v vrečko za zamrzovanje ter zamrznemo.
- Testo v pekaču premažemo s skutno-špinačnim nadevom, po njem razporedimo koščke piščanca s česnom in čebulo, nadevamo z mozzarello ter pokapamo s paradižnikovo omako.
- Pečemo dobrih 20 minut v predhodno ogreti pečici na 200°C na srednji rešetki, brez ventilatorja. Če se nam sir začne preveč peči in postaja rjav, pokrijemo z aluminijasto folijo.