2 mins read
Piščančja enolončnica s čepico
Piščančja enolončnica s čepico
* od 12. meseca dalje
* z glutenom
* mesno – piščanec
* brez mlečnih izdelkov
* brez jajc
Ingredients
- PIŠČANČJE PRSI 200 g
- POR 2 manjša
- KORENČEK 1 velik
- ČEBULA 1/2 večje
- ZELENA PAPRIKA 1 manjša
- GRAH zamrznjen ali vložen, 3 jušne žlice
- BELO ZELJE 1/4 manjše glave
- ČESEN 1 velik strok
- MAJARON&ORIGANO&BAZILIKA skupaj 1 čajna žlička
- RDEČA PAPRIKA V PRAHU 1 velik ščep
- KUMINA ščepec
- MUŠKATNI OREŠČEK ščepec
za bešamel
- POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA 3 zvrhane jušne žlice
- BIO KOKOŠJA KOCKA 1/2 (ali 1 2 jušni zajemalki piščančje jušne osnove)
- OLIVNO OLJE 1 jušna žlica
za čepico iz testa
- POLNOZRNATA PIRINA MOKA 1 skodelica
- NAVADNI JOGURT 1/2 skodelice
- VINSKI KAMEN 1 čajna žlička
Instructions
- Iz sestavin za čepico zgnetemo enotno testo in ga pustimo počivati.
- V posodo nalijemo vodo, da pokrijemo dno in jo takoj zavremo, dodamo koščke piščanca in tako dušimo na najvišji temperaturi , dokler skoraj vsa voda ne izpari. Za hip odmaknemo s štedilnika, začinimo z baziliko, majaronom in origanom, dolijemo malo vode, da so koščki mesa prekriti in na srednjem ognju počasi dušimo 10 minut. Pazimo le, da voda ne prehitro izpari.
- Po tem času dodamo stisnjen česen, rdečo papriko, muškatni orešček in kumino. Premešamo in dodamo nasekljano čebulo; počakamo da postekleni in zložimo v posodo še preostalo zelenjavo, razen graha. Dolijemo malce vode in pustimo pokrito, da se duši dobrih 15 minut.
- Medtem posebej v drugi posodi segrejemo malo olivnega olja in na njem zarumenimo moko. Dolijemo približno 1 dcl vode in dodamo kocko. Kuhamo na majhnem ognju 7-10 minut, redno mešamo.
- Ko je mešanica gladka in vsa moka premešana, vse skupaj vlijemo v piščancu z zelenjavo. Zelo dobro premešamo in dodamo grah - če imamo vloženega. Če uporabimo zamrznjen, ga zamrznjenega na hitro potopimo v vrelo vodo za 2-3 minute, nato pa ga stresemo k piščancu. Pustimo kuhati pokrito na majhnem ognju še 5 minut.
- Pečico ogrejemo na 200°C. Iz testa odvzamemo en kos, ga dobro pregnetemo in kar s prsti na pultu potlačimo v 2-3 mm tanko testo, s čimer bomo prekrili piščančjo enolončnico. Na ta način oblikujemo 3 enako dele oz. toliko porcij, kolikor jih bomo pripravili.
- Piščančjo enolončnico nadevamo po porcijah v ognjevarne skledice (za lazanjo, ramekine ali sufleje, lahko pa tudi kar v en pekač za pite - v tem primeru potrebujemo samo eno večjo plast testa za prekrivanje).
- Prekrijemo s testom in ga naluknjamo, da bo med peko para uhajala.
- Pečemo na 200°C 15-20 minut.