Pirini krofki iz pečice
Moj prvi poskus krofov. Ever. 😀 Ponosna, recimo. V bistvu hvala Mercatorju, da me je izzval k temu podvigu v okviru ideje KuhaM.
Niti nisem neka strašna ljubiteljica tega peciva, še manj me pa ganejo opevani trojanski velikani. Tudi okoli pustnega časa ponavadi pojem 1 do 2 komada in potem pozabim za eno leto. Tokrat sem se vseeno želela preizkusiti v peki teh znamenitih okrogloličnežev, saj pašejo v ta čas in ker imam rada tradicijo ter jo želim prenesti tudi na svojega najmlajšega.
Totalno nisem fan mastnega cvrtja in če je le možno, se mu ogibam v širokem krogu. Tudi tokrat sem to želela izpustiti in raje preizkusiti krofke iz pečice.
Pekla sem jih v dveh rundah, z rahlo drugačnimi recepti in lastnim navdihom. Seveda. 😉
Hm, kaj naj rečem … bolj so podobni rahlo hrustljavim piškotkom na zunaj, znotraj so pa mehki in puhasti. Ena runda je nastala z dodatnim oljem, druga pa brez. Prva runda je bila na ta račun bolj mehka in rahla. Niso pa nastali tisti pravi “rinkelci” okoli trebuščkov, za kar krivim kvas. 😀
VELIK plus jim pa dam zato, ker so res nemastni, nič ne obremenijo želodca in po njih nisem bila utrujena. Delala sem res mini različice, tako da sem lahko brez težav pojedla dva in se ni skoraj nič poznalo na obremenjenosti. Plus in bolj zdrav doprinos je rjavi sladkor v prahu namesto navadnega belega. In ne, NE obarvan rjavi sladkor, ampak pravi rjavi nerafinirani, tisti, ki kar diši po železu. Pazite pri nakupu. 😉
POSKUS 1
RECEPT /za približno 16 manjših krofkov:
KAJ POTREBUJEM
PIRINA MOKA, 350 g
SUHI KVAS, 1 čajna žlička
MLEKO, 150 ml
MASLO, 40 g
SLADKOR, 30 g
KOKOSOVO OLJE, 1 jušna žlica
RUM, 1 čajna žlička
RUMENJAK, 2
LIMONINA LUPINICA, 1 jušna žlica
VANILIJA V PRAHU, 1 čajna žlička
SOL, ščep
POLJUBNA MARMELADA
BELJAKI, za premaz
RJAVI SLADKOR, v prahu
KAKO TO GRE
Mleko (50 ml) rahlo segrejemo in v njem raztopimo žlico sladkorja in kvas. Počakamo, da kvas naraste in se rahlo speni.
Posebej stopimo maslo, preostali sladkor in primešamo mleko ter rahlo solimo. Nazadnje tej mešanici primešamo rum, limonino lupinico in olje.
Moko presejemo, vmešamo mlečno mešanico, rumenjake in kvasno mešanico. Dobro pregnetemo in pustimo na toplem vzhajati dobro uro.
Po tem času testo razvaljamo na približno 0,5 cm na debelo in z modelčkom izrežemo krogce, nanje nadevamo marmelado in pokrijemo z drugim krogcem. Robove premažemo z beljakom in dobro zatisnemo.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 175°C do zlatorjave barve. (približno 20-25 minut).
Ko so še vroči, jih posipamo s sladkorjem v prahu.
POSKUS 2
RECEPT/za približno 20 mini krofkov:
KAJ POTREBUJEM
PIRINA MOKA, 250 g
SUHI KVAS, 1 čajna žlička
MLEKO, 100 ml
MASLO, 40 g
SLADKOR, 20 g
RUMENJAK, 1
LIMONINA LUPINICA, 1 jušna žlica
VANILIJA V PRAHU, 1 čajna žlička
SOL, ščep
POLJUBNA MARMELADA
BELJAKI, za premaz
RJAVI SLADKOR, v prahu
KAKO TO GRE
Mleko rahlo segrejemo in v njem raztopimo žlico sladkorja in kvas. Kvas je pripravljen, ko naraste in se je rahlo spenjen.
Maslo, zmehčano na sobni temperaturi, penasto umešamo s sladkorjem in rumenjakom.
Moko presejemo, ji primešamo limonino lupinico in vanilijo ter preostale sestavine in rahlo solimo.
Dobro pregnetemo in pustimo na toplem vzhajati dobro uro.
Po tem času testo razvaljamo na 0,5 cm na debelo in z modelčkom izrežemo krogce, nanje nadevamo marmelado in pokrijemo z drugim krogcem. Robove premažemo z beljakom in dobro zatisnemo.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 175°C do zlatorjave barve. (približno 20-25 minut).
Ko so še vroči, jih posipamo s sladkorjem v prahu.