Bolonjska brezmesna omaka

Sliši se neverjetno, a je še kako resnična! 🙂 Ne bi verjela, če je ne bi poizkusila pripraviti in seveda kasneje tudi s kruhom pomazala. 😉 Delala sem že lečin ragu in razne veganske lečine polnjene paprike, ampak ta “bolonjska” prekaša vse. 🙂 Vredno preizkusa tudi za tiste, ki niste veliki ljubitelji leče; omak’ca je […]

2 mins read

Kokosove kroglice “Ledeno kraljestvo” (Frozen)

A kdaj pošljete svojo “večjo” polovico v trgovino po nekaj in pride z nečim približno podobnim nazaj? 🙂 No, tako sem sama prišla do jedilnih barv. Plastelin sem že naredila v preteklosti, tako da mi je tista modra barva čakala in čakala. Kroglice so bile res stvar navdiha – ostala mi je “pulpa” oz. zmes […]

2 mins read

Švedske rožice s pomarančno čokolado

Ponuditi otroku sladice ali ne? Moj odgovor je – da. 🙂 Če se le da, naj so domače, kontrolirane “proizvodnje” in vsebnosti sladkorja. Tako ali tako ko prebiram recepte in se kdaj odločim za kakšno pretvorbo v bolj zdravo različico, razpolovim ali “razčetverim” vsebnost sladkorja, saj se mi zdi, da imajo nekateri kar težko roko. […]

4 mins read

Narastek z brstičnim ohrovtom in grahom

Ko izčrpaš vse možnosti, kaj še pripraviti iz lepega brstičnega ohrovta, ti preostane le še narastek. 🙂 Narastki so kul, so hitri, umažeš samo en pekač (mogoče še eno posodo), medtem ko se peče, pa lahko počneš kaj drugega. Se greš en Twister ali kaj podobnega … 🙂 Skratka, brstični ohrovt je prišel v družbo […]

2 mins read

Ajdove presne kroglice

Čudovite in polne okuuuusa, antioksidantov in samih tistih zdravih snovi so te mini prikupne kroglice, ki nastanejo tik-tak in so super poslastica za popoldne ali pa grižljajčki na izletih. 🙂 Ajda jim da poseben okus in ker ni kuhana, temveč le namočena, so še toliko bolj zdrave. Za dobro prebavo poskrbijo namočena lanena semena, brco […]

1 min read

Koromačev poklon

Prva v vrsti priredb izvrstnih juhic iz projekta Zdrava juhica je nastala tale navihana koromačevka; namesto pastinaka iz originalnega recepta sem uporabila krompir (ker je bil pri roki), bi pa veljalo poskusiti tudi s topinamburjem, sladkim krompirjem ali bučo. Poseben in svojevrsten okus ji je dodal kokos in oblizali smo si prste, skledice, žlice pa […]

1 min read

Lena Nedeljčica

Pita, ki sem si jo zaželela, saj me spominja na tipične lene nedeljske dežebne popoldneve, ko smo po maminem kosilu obležali na kavču in gledali Nedeljsko popoldne ali kaj podobnega. Ponavadi je čez nekaj časa zadišala pristna jabolčna pita, ki si jo večkrat pripravim (čeprav preprosto nikoli ni tako dobra kot mamina 🙂 ). Ker […]

1 min read

Žitna rižota z bučo in mlado čebulico

Še vedno se poslužujemo ene najljubših sestavin, buče hokaido. Meni so fantastične, sladkega mesa, super tudi za rižote, zavitke ali pite. Kremna rižota je nastala po navdihu – mlade čebulice so odlične za poroko z bučami, saj dajo kontrast (lahko uporabimo tudi por ali rdečo čebulo), za beljakovine je pa poskrbela leča.   * od […]

1 min read

Odišavljeni božični rženkoti

Zadnja peka je prinesla na plano recept, ki se je že nekaj časa “tenstal” v naši kuhinji in čakal pravo priložnost. Velikokrat namreč iščemo ideje za rženo moko, tako da so ti piškotki prišli kot naročeni. Seveda ne gre brez pravih božičnih dišavnic: muškatni orešček, piment, cimet, klinčki, ingver, vanilija. 🙂 Dekoracijo tokrat prepuščamo vaši […]

1 min read

Italijanske mandljeve stezice

Piškotki, ki so nastali, ker je bilo potrebno porabiti beljake, ki so ostali od Kakakovih piškotkov; odlična priložnost, kako porabiti beljake, ki nam ostanejo po peki. Sveži in rahlo sadnega okusa so zaradi pomaranče in marelične marmelade, krhki zaradi mletih mandljev in rahlo lepljive strukture. 🙂 Primerni so za alergike na gluten, saj so brez […]

1 min read