Ta recept za golaž je prava mojstrovina, ki združuje okusno klasiko s kančkom modernih trikov za še boj zdrav obrok. Otroci bodo navdušeni, saj skrita zelenjava preprosto izgine nekam v okusen objem golaža – kot nekakšen čarobni trik. Abrakadabra, pojej zelenjavo, pa še vedel ne boš!
Priloga? Cvetačno-brokolijev pire! Sliši se kot nekaj, kar bi skuhali v znanstvenem laboratoriju, ampak brez skrbi – to je samo puhasta bomba vitaminov, ki bo vaše kosilo naredila še bolj polno vitaminov. Če pa brokoli in cvetača nista vaša scena, ni panike – kar pogumno zamenjajte za kaj drugega.
Goveje meso? Hvala, ker nas rešuješ pomanjkanja železa. Korenje? Vitamin A, da bomo videli še v najtemnejšem kotu kuhinje. Cvetača in brokoli? Cela paleta vitaminov B in K.
Bonus točka: vijolična cvetača. Ne samo, da bo krožnik videti kot iz kuharske revije, malčki bodo mislili, da jedo hrano za superjunake. 🍲🌟
BREZ JAJC
OD 12 MESECA STAROSTI
ČAS PRIPRAVE: 10 MIN
ČAS KUHANJA: 2 URI
TEŽAVNOST: 1/3
4 OSEBE
KAJ POTREBUJEM
ZA GOLAŽ:
Čebula- 2 večji
Česen- 2 stroka
Petršilj
Korenje- 1 večji
Goveje meso za golaž- 500g
Paradižnikova omaka- 500ml
Bazilika- ščep
Mleta rdeča paprika
Lovorjev list
Sol
Mleti poper
ZA PIRE:
Brokoli- manjša glava
Cvetača- manjša glava
Maslo- 2 žlici
Ricotta- 2 žlici
Sol po okusu
KAKO TO GRE
Čebula in česen: Vzemi dve veliki lepi čebuli (ne kompliciraj, ni treba, da je zmagovalka čebulnega lepotnega tekmovanja). Nasekljaj jo tako, kot ti gre najbolje, in jo vrzi na segreto ponev. Praži jo 5–10 minut na zmernem ognju, dokler ne začne rumeneti. Ko se čebula že malo spogleduje z zlato barvo, ji dodaj dva nasekljana stroka česna. Dodaj še nasekljan peteršilj in mešaj, da zadiši po domači kuhinji.
Korenček za barvo in meso za resnost: Zdaj je čas za večji korenček (ne se sekirat, če je srednje velik – ne bomo ga merili) in goveje meso. Vse skupaj mešaj in praži, dokler se meso ne zapeče z vseh strani in izgleda, kot da je pripravljeno na veliko kulinarično pustolovščino.
Paradižnik pride na zabavo: Ko je meso lepo popečeno, zlij v ponev pol litra paradižnikove omake. Če imaš domačo, bravo. Če nimaš, pa uporabi kupljen pasirani paradižnik, saj bo ta tudi odlično opravil svoje delo.
Začimbna simfonija: Zdaj pride zabaven del – dodaj lovorjev list (kot kapitan okusa), ščep bazilike ter poper in sol po svojem občutku. Za piko na i še malo mlete rdeče paprike, ker rdeča pač prinese tisto »mmmmm!«.
Naj kuha ljubezen: Zdaj dolij še malo vode, tako da so vse sestavine lepo prekrite, pokrij ponev in pusti, da omaka na nizkem ognju počasi brbota vsaj 2 uri (če imaš potrpljenje, še dlje – dober golaž potrebuje čas).
Vmes se loti priprave zelenjavnega pireja: Nareži cvetačo in brokoli ter ju vrzi v lonec osoljene vode, da se pokuhata. Ko sta lepo mehka, vendar ne prekuhana, ju odcedi in dodaj masło in ricotto, ki bo pire naredila res okusen in kremozen.
Vse skupaj postrezi in uživaj v odličnih okusih. Pa dober tek!
Na spletni strani boobeefoodee uporabljamo piškotke (cookies), ki sicer niso pečeni, so pa vseeno fini; zagotavljajo namreč, da stran deluje normalno, poleg tega pa poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali z uporabo spletne strani, predpostavljamo, da so vam všečni in da se strinjate z njihovo uporabo.
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Znižane cene knjigic receptov ter brezplačna poštnina nad 40eur! Opusti