Odišavljeni božični rženkoti
1 min read

Odišavljeni božični rženkoti

Zadnja peka je prinesla na plano recept, ki se je že nekaj časa “tenstal” v naši kuhinji in čakal pravo priložnost. Velikokrat namreč iščemo ideje za rženo moko, tako da so ti piškotki prišli kot naročeni. Seveda ne gre brez pravih božičnih dišavnic: muškatni orešček, piment, cimet, klinčki, ingver, vanilija. 🙂
Dekoracijo tokrat prepuščamo vaši izbiri, mi smo jih samo malce pokapali z rjavim sladkorjem v prahu in malce jedilne barve.

rzenkot1rzenkotirzenkot2rzenkot3

Odišavljeni božični rženkoti

* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi proizvodi * lakto-vegetarijansko * brez jajc
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 45 minutes

Ingredients
  

  • RŽENA MOKA 90 g
  • POLNOZRNATA PIRINA MOKA 90 g
  • SOL ščep
  • KREMNI SIR 70 g
  • MASLO 80 g
  • RJAVI SLADKOR 50 g
  • MEŠANICA ZAČIMB: piment kardarmom, klinčki v prahu, muškatni orešček, skupaj 1 zvrhana čajna žlička
  • CIMET 1 čajna žlička
  • VANILIJA noževa konica
  • ---
  • za preliv
  • RJAVI SLADKOR V PRAHU nekaj žlic
  • VODA nekaj žlic
  • JEDILNE BARVE nekaj kapljic

Instructions
 

  • Maslo zmehčamo na sobni temperaturi in zmešamo s kremnim sirom do gladkega.
  • S stepalnikom v to maso vmešamo sladkor in začimbe.
  • Moki zmešamo ter rahlo solimo.
  • Obe mešanici zmešamo skupaj in ugnetemo v gladko testo, ki naj dobre pol ure počiva v hladilniku.
  • Nekaj minut pred valjanjem ga pustimo na sobni temperaturi, da se malo zmehča, nato pa razvaljamo na 3-4 mm na debelo in izrežemo poljubne oblike.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C 12-15 minut (odvisno od debeline).
  • Ohladimo in poljubno okrasimo - za preliv zmešamo vodo s sladkorjem v gladko pasto in dodamo barve.

Dodaj odgovor