1 min read
Odišavljeni božični rženkoti
Zadnja peka je prinesla na plano recept, ki se je že nekaj časa “tenstal” v naši kuhinji in čakal pravo priložnost. Velikokrat namreč iščemo ideje za rženo moko, tako da so ti piškotki prišli kot naročeni. Seveda ne gre brez pravih božičnih dišavnic: muškatni orešček, piment, cimet, klinčki, ingver, vanilija. 🙂
Dekoracijo tokrat prepuščamo vaši izbiri, mi smo jih samo malce pokapali z rjavim sladkorjem v prahu in malce jedilne barve.
Odišavljeni božični rženkoti
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi proizvodi * lakto-vegetarijansko * brez jajc
Ingredients
- RŽENA MOKA 90 g
- POLNOZRNATA PIRINA MOKA 90 g
- SOL ščep
- KREMNI SIR 70 g
- MASLO 80 g
- RJAVI SLADKOR 50 g
- MEŠANICA ZAČIMB: piment kardarmom, klinčki v prahu, muškatni orešček, skupaj 1 zvrhana čajna žlička
- CIMET 1 čajna žlička
- VANILIJA noževa konica
- ---
- za preliv
- RJAVI SLADKOR V PRAHU nekaj žlic
- VODA nekaj žlic
- JEDILNE BARVE nekaj kapljic
Instructions
- Maslo zmehčamo na sobni temperaturi in zmešamo s kremnim sirom do gladkega.
- S stepalnikom v to maso vmešamo sladkor in začimbe.
- Moki zmešamo ter rahlo solimo.
- Obe mešanici zmešamo skupaj in ugnetemo v gladko testo, ki naj dobre pol ure počiva v hladilniku.
- Nekaj minut pred valjanjem ga pustimo na sobni temperaturi, da se malo zmehča, nato pa razvaljamo na 3-4 mm na debelo in izrežemo poljubne oblike.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C 12-15 minut (odvisno od debeline).
- Ohladimo in poljubno okrasimo - za preliv zmešamo vodo s sladkorjem v gladko pasto in dodamo barve.