Najboljša pizza vseh časov
2 mins read

Najboljša pizza vseh časov

Pizza, ah ja.
Edini “junk food”, ki mi je res pri srcu, predvsem zato, ker se paleta okusov in izbire sestavin nikoli ne konča.
Zato ker je pripravljena hitro, enostavno ter po peki res lepo zadiši. Že vrsto let eksperimentiram z vrstami testa in zaenkrat mi je zmagovalna kombinacija pirino navadno testo + polnozrnato pšenično za hrustljavost. Prava pizza mi je namreč bolj tenka, hrustljava, predvsem italijanska in ne puhasta, kot so tiste debele ameriške. Nekaj časa sem redno pripravljala pizzo z jogurtovim testom (brez kvasa), tudi zelo dobra, sem pa vseeno bolj fan klasičnih kvašenih.
Nazadnje sem pripravila tole v tem receptu in se mi zdi, da sem kar zadela kombinacijo in količino mok. Vredna preizkušanja. 🙂

Otrok ima najraje mini trikotnike, ki jih izrežemo iz naše pizze, tako da je na koščku pretežno skorjica, malo pelatov in mogoče sira. 🙂 Izbirčen pri pizzah, ni kaj. 😉
Prav tako je skorjica primerna za manjše otroke, da glodajo namesto kupljenih žemljic npr.

pizza 1 pizza 3

Najboljša pizza vseh časov

* od 9. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov (odvisno) * lakto-vegetarijansko/vegansko * brez jajc
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 4

Ingredients
  

  • NAVADNA PIRINA MOKA 300 g
  • POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA 150 g (nekaj za valjanje)
  • OLIVNO OLJE 1 jušna žlica
  • KVAS sveži, 1/2 kocke
  • MLAČNA VODA 100-150 ml
  • SLADKOR 1 čajna žlička
  • SOL 1 zravnana čajna žlička
  • ---

za nadev pri nas ponavadi uporabimo

  • PARADIŽNIKOVI PELATI 300 g
  • OLIVNO OLJE 1 čajna žlička
  • ORIGANO 1 čajna žlička
  • BAZILIKA sušena, 1/2 čajne žličke
  • TIMIJAN 1/4 čajne žličke
  • ČESEN v prahu, ščep
  • SIR MOCARELA 200 g
  • BAZILIKA sveža, nekaj lističev
  • SVEŽA PAPRIKA SVEŽA ŠPINAČA, OLIVE, itd.

Instructions
 

  • V mlačni vodi (bolj proti topli kot proti hladni), ki jo sladkamo, nadrobimo kvas in počakamo 15 minut, da vzhaja. (Se zelo napihne in nastanejo mehurčki).
  • Moko solimo in vanjo zlijemo kvasno mešanico in dodamo olje.
  • Dobro pregnetemo v gladko, voljno testo. Če je presuho, dodamo malo mlačne vode, če je premokro in se lepi, pa še malo moke.
  • Oblikujemo v kepo, damo v posodo in pokrijemo s plastično folijo. Tako pustimo vzhajati 60 minut.
  • Po tem času testo ponovno pregnetemo in razvaljamo na malo manj kot 1 cm na debelo.
  • Obložimo s poljubnim nadevom.
  • Pečemo na spodnji rešetki v predhodno dobro ogreti pečici na 250°C z ventilatorjem spodaj, 10-12 minut (opazujemo rob pizze, ki naj bo svetlo do temno zlatorjave barve).

Dodaj odgovor