NA POMOČ – Kaj naj jem za malico v službi?
6 mins read

NA POMOČ – Kaj naj jem za malico v službi?

What-To-Cook-For-Dinner-478x450
Ste med tistimi, ki se redno sprašujejo, kaj naj si pripravijo za v službo, da ne bodo nonstop presušeni sendviči iz avtomata in 1000x prežvečena solata? 

Brez skrbi, tudi sama sem bila dolgo let taka, ampak sem potem vse skupaj vrgla v koš in pričela z zdravimi obroki tudi v službi; z malo ali nič truda. Mogoče mi je bilo malo lažje, ker sem bila brez otroka, ampak tudi sedaj ne bi kaj dosti spreminjala svojih navad, samo malo več načrtovanja, pa se tudi ta naša enačba izide. Takoj povem. 🙂

1. Skuhaj vnaprej

Za kosilo ali večerjo pripravite kakšno porcijo več in jo nesite naslednji dan s sabo. Meni se FUL obnese prav posebna termoska za hrano znamke Stanley, ki je ne zamenjam za nič na svetu. Ohrani super toplo, tudi vroče po več ur. Uporabljala sem jo za malice v službi, pa sedaj jo, ko gremo kam z otrokom in tudi ko je bil še dojenček, pa sem se odločila za daljši izlet z vozičkom – papico v termosko, neprodušno zaprto, žličko v servietko in sva zmagala kjerkoli. 🙂 

Fajn je tudi zato, ker potem v službi ni treba pogrevati v mikrovalovkah, če jih ni ali niste pristaš tega.
malica (3)

2. Predlogi za jedi, ki ostanejo zelo uporabne tudi naslednji dan: 

* vse vrste testenin, rižot, zelenjavnih kvinojic, slanih ajdovih kaš, slanih prosenih kaš, zelenjavnih polent, pečene buče, zelenjavni čipsi
Nekaj predlogov: http://www.boobeefoodee.si/blog/category/testenine-in-rizote/
* vsi možni zavitki (tako slani kot sladki, bureki, zelenjavne pite, palačinke). Vse to je dobro tudi mrzlo in prav paše opoldne po napornem dopoldnevu. Velik plus je, ker jih lahko pripravite že čez vikend ali ko imate čas in daste surove v skrinjo. Večer pred službo jih samo spečete in voila, topel obrok za v službo je pripravljen. 🙂
Nekaj predlogov: http://www.boobeefoodee.si/blog/category/slane-pite-in-narastki/

* zelenjavni polpetki, nujno!

* juhe, mineštre in obare
Absolutni zmagovalci, kar se mene tiče. Iz mnogih razlogov – ker umažem samo en lonec, ker ostane za naslednji dan (ponavadi še boljšega okusa), ker lahko nakuham ogromen lonec in imamo za večkrat. In ker res paše kdaj tudi kaj redkejšega in toplega tudi v službi. 🙂
Nekaj predlogov: http://www.boobeefoodee.si/blog/category/juhe-minestre-in-enoloncnice/

cropped-paradiznikova-juha2.jpg grahov golaz2 koruzne pogacice enoloncnica iz tofuja, korencka, kitajskega zelja, paprike4 spinacni quiche1

3. SOLATKE!

Kakorkoli obračam, mimo solat ne morem. 🙂

Karkoli izberete, pomembno je, da je ne prelijete s prelivom že zjutraj. Solato očistite, narežete, dodate vse “suhe” sestavine, priložite nekaj krekerjev, preliv pa naredite posebej in solatko prelijete, tik preden jo pojeste. Še bolj praktično je imeti vse skupaj v tupperware posodi, prelijete, zaprete, fajn pretresete in pojeste. Zakon! 🙂

Obnesejo se:
* grška solata (paradižnik, paprika, minimalno čebule, da vas ne bodo sodelavci postrani gledali ali pa tudi? 😉 , olive in kos fete; posebej prelijete z malo olivca in soli.
* mehiška solata (koruza, rdeč fižol, paradižnik, avokado, paprika, popečene piščančje prsi, preliv: olivc, sol, malo čilija, kis, origano, žlica kisle smetane)
* skandinavska solata (dimljen losos, zelena solata, kozji sir, paradižnik, nastrgan korenček, redkvice, preliv: limeta, sol, beli poper)
* kitajska solata (popečeni tofujevi trakci, paprika, popečene bučke, korenček, malo pora, preliv: sezam olje, pikica sojine omake, rižev kis, koriander)
* čičerikina solata s kuskusom (kuhana čičerika, paradižnik, črne olive, malo čebule, zelena paprika, 2 žlici kuhanega kuskusa, preliv: kis, olje, sol, poper)
* testeninska solata s tuno (kuhani makaroni, tuna, koruza, mlada čebula, češnjev paradižnik, paprika, kumara, preliv: jogurt, kis, sol, poper, sušena bazilika, paprika v prahu)
… Predlogov je neskončno. Skombinirajte nekaj po vašem okusu: pomembno je, da je pisana, da ima nekaj za hrustljavost, da ima dovolj beljakovin in OH, da ne boste prehitro spet lačni).
solata feta rdeca pesa2vrtna solata bubimama1kristalka vecbarvna paprika kumaree cesnjevec cesen krutoni solata motovilc paprika filani sampinjoni (skuta, sir), kruhek s sirom in kajensko papriko piscancja solata1

4. KAŠICE ZA MAMICE

Obnesejo se kosmiči vseh vrst in jogurt, navadna skuta, kombinacija skute in pretlačene banane s cimetom, mlečni riž, mlečni zdrob, mlečna ajdova kaša, maslena prosena kaša (vse različice lahko pripravite tudi z rastlinskimi napitki). Pripravljeni zjutraj se do kosila v službi ravno lepo napojijo vsej okusov in so super hranljiv obrok. 
Prav tko lahko že zjutraj skuhate ovsene kosmiče, ohlajene prelijete z grškim jogurtom, dodate žlico medu, nekaj oreščkov, naribana jabolka in ta-dam, zdravje v torbici. 🙂
Nekaj predlogov: http://www.boobeefoodee.si/blog/category/sladice/kase-narastki-in-zdrob/

5. GRICKANJE

Za grickanje med razmišljanjem: nikoli ne ostanite brez oreščkov in suhega sadja; super je, ker napolni čas, zaposli čeljust in lepo nasiti za nekaj časa ter odvrne misli od kosila, ki je še malo daleč. 🙂 
Meni so (bili) super tudi razni krekerji, s sezamom ali brez, pirine palčke, razni grisini, amarantove ploščice, koruzni napihnjenčki – ampak ne preveč tega, tako, ravno, da “zafila” tisto tahudo luknjo. 
Surova zelenjava je odlična: narezana paprika, korenček, kumara. Meni je všeč, ker hrusta in se lepo nareže že zjutraj in še lepše počaka na lakotno mamo v službi. 🙂

6. Zakaj pa ne sendvič?

Ja, točno to. S tanjšimi rezinami pirinega ali rženega kruha, pestov namaz, pečene bučke, solata, paradižnik, kumare. Odlično. Še jabolko in skodelica kave/čaja, pa imate odličen obrok. 🙂
Najboljši sendviči:
* zgoraj omenjeni, itak
* koruzni kruh, fižolov namaz, rezine pustih piščančnjih prsi (lahko pripravite sami), solata, kumara, paradižnik
* ajdov kruh z orehi, humus, kumara, paprika, črne olive
* stoletno pecivo s semeni, guacamole, nariban emental, koruza, češnjev paradižnik
* pirina žemljica, namaz iz paprike, mocarela, solata, kapre
* čabata z olivami, domač tunin namaz, narezane črne olive, češnjev paradižnik, zelena solata, paprika
* ržena bombeta, dimljen losos, sirni namaz, zelena solata
Tukaj tukaj velja nekaj pravil: skombinirajte barve (ker jemo z očmi 😉 , nekaj, da hrusta in nekaj, da je sočno, da ne bo sendvič presuh. 
Ko imate za kosilo sendvič, pojejte za večerjo ogromno skledo solate.
Namaze najdete tukaj: http://www.boobeefoodee.si/blog/category/namazi/

gilled panini prsut paradajz sirkruhki

Idej je ogromno, brez dvoma, boste našli nekaj tudi za vaša usta. 🙂

 

 

 

Dodaj odgovor