Mesne kroglice z jabolkom in svedri z dušenim kitajskim zeljem
Zanimiva kombinacija, ki je zrasla po inspiraciji že nekaj časa nazaj; in kot naročen je prišel izziv iz najboljšega soseda – Mercatorja, saj smo bili izbrani za enega bolj zanimivih in kreativnih kuharskih blogov za njihov nov projekt Kuham (več o tem še konec oktobra ;)).
Prvi izziv, ki nam je bil zastavljen, so bila jabolka ali krompir, mi smo se odločili za jabolka, saj so pravo pristno slovensko sadje, brez katerega ne moremo.
Kot že veste, radi kombiniramo zelenjavo in sadje tudi v glavnih obrokih, tokrat pa smo se odločili za mesno-sadno mešanico. Presenetljivo, jabolka naredijo kroglice zelo zelo rahle, zelo nežnega jabolčnega okusa, ki ni preglasil ostalih okusov.
Vredno poskusiti – tudi za vse tiste “Metke”, ki mogoče ne marajo sadja, gremo stavit, da ne bodo ugotovili, kaj se skriva v mleti mešanici. 😉
Mesne kroglice z jabolkom in svedri z dušenim kitajskim zeljem
Ingredients
- za približno 15 kroglic
- MLETA GOVEDINA 500 g
- JABOLKA olupljena in naribana, 200 g
- DROBTINE 2-3 jušne žlice
- JAJCE 1 kos
- KUMINA ščep
- MAJARON ščep
- REPIČNO OLJE 2 jušni žlici
- ---
- KITAJSKO ZELJE 1/2 srednje velike glave
- ČEBULA 1 manjša
- PARADIŽNIKOVA MEZGA 1 jušna žlica
- RIŽEVO MLEKO ali RIŽEVA SMETANA 3 jušne žlice
- DROBNJAK nekaj vejic
- RJAVI SLADKOR 1/2 čajne žličke
- POLNOZRNATE TESTENINE SVEDRI 200 g
Instructions
- Mleto meso zmešamo z jajcem, dodamo naribano jabolčno kašo in kumino ter majaron.
- Postopoma dodajamo drobtine ter dobro premešamo.
- Pustimo v hladilniku pol ure, da se drobtine dobro napijejo.
- Med tem nasekljamo čebulo in jo na malo vode (dodamo za prst vode v posodo, ravno da prekrije dno) podušimo; ko skoraj vsa voda izpari, dodamo narezano zelje, sladkor in mezgo. Premešamo, dodamo riževo mleko ali smetano in pokrijemo. Pustimo, da se duši na majhnem ognju.
- Iz ohlajene mase oblikujemo enako velike kroglice ter jih popečemo na segretem olju, da so enakomerno zlato rjave z vseh strani.
- V posodi posebej skuhamo testenine in jih primešamo zelju; pustimo 5 minut, da se okusi lepo prepojijo.
- Okrasimo s svežim drobnjakom.