Mediteranski limonini piškotki
V tem skoraj že prazničnem času vsekakor ne moremo mimo agrumov; sama jih povezujem z lepimi spomini na otroštvo in skromna Miklavževa obdarovanja; na tistem velikem krožniku se je poleg oreščkov, turškega medu (in obvezne šibe – za hec 😀 ) namreč bohotila tudi kakšna mandarinca, limonca ali pomaranča. Zato mi rezanje agrumov vedno predstavlja užitek in dobro voljo, saj me vedno popelje v brezskrbne čase.
Tokratni piškotki so nastajali spontano; osnovni recept vsebuje kokosovo maščobo, mešane moke in limone; za preliv smo se odločili naknadno, ideja za pistacije je pa padla tik pred slikanjem in veseli smo, da je kapnila v glavo, saj se odlično ujamejo z svežo limono in zaokrožijo sladkobo preliva z rahlo slanim priokusom.
Tokrat smo dali še več polnozrnate pirine moke in verjemite, ne čuti se sploh. Piškotki so zelo krhki, dali smo kar precej limoninega soka in limonine lupinice, zato lahko količino tudi razpolovite.
Mediteranski limonini piškotki
Ingredients
- POLNOZRNATA PIRINA MOKA 80 g
- NAVADNA MOKA 70 g
- KOKOSOVA MOKA 30 g
- KOKOSOVA MAŠČOBA 90 g
- RJAVI SLADKOR 70 g
- SODA 1 zvrhana čajna žlička
- LIMONINA LUPINICA 2 naribani limoni
- LIMONIN SOK 50 ml
- ---
- za preliv
- LIMONIN SOK nekaj žlic
- RJAVI SLADKOR V PRAHU nekaj žlic
- LIMONINA LUPINICA nekaj žličk
- PISTACIJE 1 pest
- po želji: rumena jedilna barva, nekaj kapljic ali mali ščep kurkume
Instructions
- Kokosovo maščobo pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehča in jo nato zmiksamo s sladkorjem v enotno zmes.
- Dodamo naribano lupinico in sodo, premešamo.
- Prilijemo limonin sok in premešamo.
- Dodamo še vse moke in zmiksamo v gladko testo, ki ga nekaj časa še mesimo, da ne neha lepit na stene, ostane pa rahlo lepljivo.
- Pustimo počivati nekaj minut v hladilniku.
- Nato od mase trgamo kroglice in jih kar s prsti potlačimo na pladenj, obložen s peki papirjem; med vsakim piškotkom pustimo 3-5 cm prostora, saj se med peko razširijo.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C dobrih 10 minut oz. dokler niso robovi zlatorjave barve.
- Počakamo, da se ohladijo in nato zmešamo preliv: sladkor, limonin sok ter poljuben dodatek do gladke, bolj goste mase. Piškotke premažemo in posujemo z nasekljanimi pistacijami.