Lečin veganski bolonjez (bolognese) je krasna veganska in rastlinska jed, ki jo boste pripravili v nekaj minutah. Gre za gostljavo omako za testenine, ki je brezmesna in jo lahko, glede na okus, ki ga dobimo z začimbami, mirne volje označimo za konkurentko bolj znani tradicionalni bolonjski omaki.
Omako bolonjez lahko uporabimo pri različnih ogljikohidratnih prilogah:
poljubne vrste testenin (namig: bolje se ujame z makaroni, kot špageti ali rezanci)
riž, pira in ječmen (namig: ker je omaka zelo kremna in gosta, potrebuje nekaj teksture in strukture; predlagam bolj čvrsta žita, drugače prehitro zaidemo v kašo)
Če jo pa razredčimo, lahko dobimo iz nje pravzaprav bogato mineštro. Na koncu kuhanja ji dodamo svežo špinačo, poljubne testenine/riž in natrgan tofu ter si tako pričaramo polnovreden obrok.
Zakaj obožujemo lečin bolonjez?
gre za zelo nezahtevno jed, a slastno jed
hitro pripravljena
zdravju prijazna
na hitro lahko skuhamo velike zaloge in prihranimo čas
stročnice so izjemen vir beljakovin in mineralov
skromna, poceni leča, ki ne načne prehranskega budgeta
zelo uporabna v različnih kombinacijah in variantah (priloga, omaka, juha, mineštra, kot podlaga narastkom, dodatek lazanji, ali kot samostojna jed)
RDEČA (oz. ORANŽNA) LEČA, oluščena, brez namakanja, 300 g
ZELENJAVNA JUŠNA OSNOVA, 1 liter
OLIVNO OLJE
PARADIŽNIKOVA MEZGA, 50 g
SOL, po okusu
KAKO TO GRE
1. Olivno olje segrejemo in na njem popražimo nasekljano čebulo, por, peteršilj in papriko. Ko je zelenjava že fino zmehčana, dodamo še nasekljan česen. Dušimo še 5 minut.
2. K zelenjavi damo lečo, dobro premešamo in pražimo na visoki temperaturi 2 minuti, ves čas mešamo. Dodamo še gorčico, sol, premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.
3. Pokrito kuhamo 10 minut, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in kuhamo pokrito še 10 minut.
4. Ohladimo in razporedimo po porcijah, označimo in zamrznemo. V zamrzovalniku počaka 2-3 mesece.
Na spletni strani boobeefoodee uporabljamo piškotke (cookies), ki sicer niso pečeni, so pa vseeno fini; zagotavljajo namreč, da stran deluje normalno, poleg tega pa poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali z uporabo spletne strani, predpostavljamo, da so vam všečni in da se strinjate z njihovo uporabo.
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Znižane cene knjigic receptov ter brezplačna poštnina nad 40eur! Opusti