Kremna zeljna juha
Za katero niti v sanjah ne bi pomislila, da jo bom kdaj skuhala. 🙂 No, zapečenega kruha se največ poje in v okviru režima BubiMama (https://www.boobeefoodee.si/blog/slastnozdrava-teden1-nacrt/) sem v jedilnik dala tudi to juho. Oz. mišljen je bil ohrovt, ampak ga niso imeli in … Saj ni pomembno. 🙂
V glavnem, zeljna juha. Tako da cela kuhinja zadiši po zelju in moj največji skeptik zavija z očmi in že brska po straneh, katero dostavo si bo omislil. Napaka! Če je ta juha prepričala njega, bo tudi vas. Mogoče ji je do tiste pike na i na koncu pomagal blender, ampak si upam trditi, da ne. Božanska je in uvrščena na sam vrh naših priljubljenih juh.
- za 3 osebe!
- ZELJE, belo, sveže, 1 kg
- KROMPIR, 2-3 srednje veliki
- LOVORJEV LIST, 1
- SUŠENA ZELENA, 1 jušna žlica
- KUMINA, mleta, ½ čajne žličke
- KORIANDER, mlet, ½ čajne žličke
- SOL, ščep
- ČESEN, ½ malega stroka
- OLIVNO OLJE, 1 jušna žlica
- INDIJSKI OREŠČKI, 1 zvrhana jušna žlica
- Zelje narežemo na kose, krompir olupimo in narežemo na manše koščke.
- Olje segrejemo in na njem najprej na hitro podušimo zelje, da postekleni. Dodamo začimbe, krompir in zalijemo s približno 500 ml vode (pomembno je, da je krompir prekrit in se lahko skuha, zelje lahko tudi ven iz vode, saj se tudi na pari odlično skuha).
- Kuhamo dobrih 20 minut, da je krompir mehek. Odvzamemo lovorjev list in spasiramo/zblendamo. Dodamo še indijske oreščke in ponovno zmiksamo do gladkega.