2 mins read
Korenčkova rižota in piščanec v curry omakci
Korenčkova rižota in piščanec v curry omakci
* od 12. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov * mesno - piščanec * brez jajc
Ingredients
- RIŽ 150 g
- REPIČNO OLJE 1 jušna žlica
- ČEBULA 1/2 srednje velike
- KORENČEK 3 večji
- TIMIJAN 1 velik ščep
- PARADIŽNIK 1 večji
- PIŠČANČJA JUŠNA OSNOVA 400 ml
- KISLA SMETANA 1 jušna žlica
- ---
- OLIVNO OLJE 1 jušna žlica
- PIŠČANEC prsi ali stegno brez kosti, 100 g
- BUČKE 1 manjša
- ŠAMPINJONI* 50 g
- ČEBULA 1/2 srednje velike
- MEŠANICA CURRY 1 čajna žlička*
- RDEČA PAPRIKA 1 čajna žlička
- PIŠČANČJA JUŠNA OSNOVA 200 ml
- RIKOTA 1 jušna žlica*
Instructions
- Za rižoto najprej segrejemo olje v posodi in na njem popražimo čebulo, da porumeni. Dodamo timijan in na drobno narezan korenček; nekajkrat pomešamo, nato pa dodamo nakockan paradižnik brez olupka.* (opombe spodaj)
- Ogenj povečamo na skoraj največ, dodamo opran riž, ga premešamo, da postekleni (pazimo, da se ne prime). Zalijemo z vročo jušno osnovo (2 dcl najprej) in na majhnem ognju počasi dušimo in pogosto mešamo. Ko se riž prične prijemati na dno, ponovno zalijemo z osnovo in tako naprej, dokler ne porabimo vseh 400 ml in se riž ne skuha do mehkega.
- Ugasnemo, odstavimo in pustimo na toplem.
- V ponvi segrejemo olje, čebulo popražimo, da zarumeni in na njej popečemo koščke mesa - na vsaki strani 2-3 minute. Začinimo s curry-jem in rdečo papriko, premešamo dodamo na koščke narezane šampinjone in bučke, zalijemo z 200 ml jušne osnove in na majhnem ognju pustimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Na koncu primešamo rikoto in čez minuto ugasnemo.
Notes
* Otrokom, mlajšim od 2. let ponavadi ne dajemo še gob, ker so težje za prebavo, omako, kjer so se kuhale, pa lahko.
* Previdno s curry mešanico, ker je lahko precej pekoča; če jo zmešamo sami, lahko tudi izpustimo čili ali ga damo manj kot ostalih začimb.
* Rikoto lahko nadomestimo z drugim kremnim sirom, kislo smetano, sirom cottage ali mascarponejem.
* Za preprosto odstranjevanje olupka paradižnik za minutko potopimo v vrelo vodo.
* Previdno s curry mešanico, ker je lahko precej pekoča; če jo zmešamo sami, lahko tudi izpustimo čili ali ga damo manj kot ostalih začimb.
* Rikoto lahko nadomestimo z drugim kremnim sirom, kislo smetano, sirom cottage ali mascarponejem.
* Za preprosto odstranjevanje olupka paradižnik za minutko potopimo v vrelo vodo.