Korenčkov kruh
Zdravo pecivo, ki je nastalo po hipnem navdihu oz. kako uspešno porabiti beljake, ki ostanejo po npr. peki krofkov. 🙂
Namesto navadne moke sem želela uporabiti mešanico: del riževe in del kokosove. Okus je zanimiv, sem pa pričakovala mogoče bolj okus po kokosu. Čeprav zelo malo sladko, je pecivo šlo v manj kot pol ure, zahvaljujoč tudi gostom in čeprav so sicer bolj sladkosnede narave, so ta korenčkov kruh pohvalili.
Namesto mešanice mok lahko brez skrbi uporabite tudi kakšno drugo, pirino ali polnozrnato pšenično.
Prav tako bi se ta korenčkov kruh super obnesel v slani različici – namesto oreščkov damo bučna ali sončnična semena, lahko tudi predhodno kuhano lečo, namesto jabolka pa špinačo, bučko, blitvo ali grah, sladkor pa v tem primeru seveda izpustimo. 😉
Korenčkov kruh
Ingredients
- KOKOSOVA MOKA 100 g
- RIŽEVA MOKA 150 g
- INDIJSKI OREŠČKI 1 pest
- NERAFINIRANI RJAVI SLADKOR 4 jušne žlice (cca. 45 g)
- VINSKI KAMEN 1 čajna žlička (ali pecilni prašek)
- SODA BIKARBONA 1/2 čajne žličke
- KOKOSOVO MLEKO 100 ml
- BELJAKI 4
- SOL ščep
- KORENČEK 2 večja
- JABOLKO 1 manjše
- VANILIJA V PRAHU 1 zvrhana čajna žlička
- KARDAMOM 1 čajna žlička
- MUŠKATNI OREŠČEK 1/2 čajne žličke
- ---
- KOKOSOVA SMETANA nekaj žlic
- LIMONIN SOK nekaj kapljica
Instructions
- Moki zmešamo z začimbami in sladkorjem. Dodamo vinski kamen in sodo bikarbono.
- Korenček in jabolko olupimo in naribamo na drobno.
- Beljake stepemo s ščepcem soli v sneg.
- Moki zmešamo z nadrobljenimi oreščki, dodamo korenček in jabolko, mleko in nazadnje previdno vmešamo beljake.
- Stresemo v podolgovat model in pečemo v predhodno ogreti pečici na 175°C dobrih 35 minut oz. do zlatorjave barve.
- Rahlo ohlajen kruh narežemo na rezine in vsako malo premažemo s kokosovo smetano, ki smo jo zmešali z limoninim sokom.