Kokosova bomba
Kokosova bomba me je mikala že nekaj časa; nekje sem jo enkrat videla, mogoče v kakšni slaščičarni ali trgovini, res se ne spomnim, ampak mi je ostala v vizualnem spominu kot nekaj, kar mora biti super dobro. Doma me je tudi čakala ržena moka, na katero sem rahlo pozabila in kokosovo mleko. Kot nalašč za pripravo. Eksperiment je bil drzen, predvsem zato, ker me je vedno malo “strah” ržene moke, saj po dosedajšnjih izkušnjah ni bila primerna za rahle in okusne biskvite, temveč bolj za težak kisel ržen kruh. No, vse se da, če se hoče. 🙂 Vesela sem, da je uspelo, saj sem prvič delala kaj takega. 🙂
Testa je prišlo več kot za eno manjšo bombo, zato sem ostanek porabila za razmetane mafine. 🙂
Sladica je brez glutena, brez mlečnih izdelkov in jajc ter pripravljena iz zelo malo sestavin; osnovna zamisel je bila, da dam pravi kakav v maso, vendar sem pozabila. 🙂 Pa drugič … 😉
Sladica je super izhodišče za kakšno praznovanje, saj lahko v toplo čokolado zapičimo blanširane mandlje in dobimo ježka. Seveda z malo več estetike, kot je ta bomba na sliki. 😉
Kokosova bomba
Ingredients
- RŽENA MOKA 250 g
- VINSKI KAMEN 1 zvrhana čajna žlička (ali pecilni prašek)
- SODA BIKARBONA 1 zelo zvrhana čajna žlička
- KOKOSOVO MLEKO 200 ml*
- CIMET ščep
- MED 2 zvrhani jušni žlici
- ---
- za nadev
- KOKOSOVO MLEKO 200 ml
- KORUZNI ŠKROB 1 zvrhana jušna žlica
- RJAVI SLADKOR 1 zvrhana jušna žlica
- KOKOSOVA MOKA 2 zvrhani jušni žlici
- ---
- TEMNA ČOKOLADA s koščki pomaranče, 100 g
- KOKOSOVA MAŠČOBA 25 g
Instructions
- ~ Kokosovo bombo smo pripravili v manjši skodelici za puding premera 12 cm, višine 6 cm. ~
- Sestavine za testo, razen mleka, zmešamo skupaj in z žlico grobo premešamo.
- Postopoma prilivamo mleko in mešamo. Masa je rahlo pocasta, lepi se na stene posode in na žlico.
- Del odvzamemo in razporedimo na manjši pekač (20x20 cm); višina testa naj bo nekje 1cm, ker bo še rahlo naraslo. Pri razporejanju si pomagamo z mokro lopatko ali žlico, tako da se testo ne lepi in ga lepo razmažemo.*
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C pol ure.
- Ohladimo in razrežemo na manjše koščke, ki jih nadevamo v obliki tanke kupole v okroglo skodelico, ki smo jo obložili s plastično folijo, da bomo bombo kasneje lažje vzeli ven.
- Damo v zamrzovalnik in pustimo dobro uro, da se testo strdi.
- Zadnjih 10 minut, ko se testo hladi, posebej v kozici skuhamo kokosovo kremo - od kokosovega mleka odvzamemo eno žlico in jo razmešamo s škrobom v gladko zmes. Preostanek mleka zavremo skupaj s sladkorjem in kokosovo moko, ko zavre, ogenj zmanjšamo, primešamo škrobno mešanico in mešamo, da se krema lepo zgosti. Po 2-3 minutah odstavimo.
- Prelijemo čez testo, počakamo, da se ohladi in ponovno zamrznemo za slabo uro.
- Čokolado raztopimo v vodni kopeli skupaj s kokosovo maščobo, počakamo, da se malo ohladi in prelijemo čez hladno bombo. Ko se čokolada strdi, postrežemo.
Notes
* Med ni veganski, ampak ga v tej sladici lahko nadomestimo z javorjevim sirupom ali kakšnim drugim sladilom.
* Testo lahko v celoti uporabimo za biskvit, ki bo podlaga za bombo, nekaj ga je pa nam ostalo za grizljanje kar tako. Lahko ga pa damo v manjši pelač, kot smo naredili mi in preostanek uporabimo za mafine, kolačke, ...