2 mins read
Jagodna ledena poslastica
Vroči dnevi, mrzel domač sladoled z jagodami in kakavova podlaga; protiutež naši jagodni skutini tortici, ki je postala pravi hit.
Tokrat sem se odločila za ledeno različico, prav tako povsem brez pečenja. Podlaga mi je bila super okusna, vsekakor ponovim še kdaj in kje. 🙂
Jagodna ledena poslastica
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
AVTOR: Klavdija
PORCIJ: 4
KAJ POTREBUJEM
- Za testo (premer okroglega pekača 15 cm)
- PRESNI KAKAV, 3-4 zvrhane jušne žlice
- OVSENI KOSMIČI, drobno mleti, 2-3 zvrhane jušne žlice
- MED, 2 jušni žlici
- INDIJSKI OREŠČKI, namočeni, 50 g
- Za nadev
- INDIJSKI OREŠČKI, namočeni, 150 g
- KOKOSOVA SMETANA (ki ostane na vrhu v pločevinki mleka, ko jo postavimo za nekaj ur v hladilnik), 3 jušne žlice (ostanek smetane prihranimo in damo v hladilnik)
- KOKOSOVO MLEKO/VODA (ki ostane na dnu pločevinke mleka), 3 jušne žlice
- RJAVI SLADKOR, 1 jušna žlica (lahko tudi povsem brez)
- ZAMRZNJENE BANANE, 3 večje
- JAGODE, 1 velika pest
- Za omako
- JAGODE, 1 velika pest
KAKO TO GRE
- Dan prej si pripravimo zamrznjene banane - zelo zrele banane narežemo na manjša kose in jih v vre?ki zamrznemo.
- Indijske oreščke nekaj ur pred uporabimo namočimo v vodi.
- Za testo v sekljalnik damo ovsene kosmiče, kakav in med; miksamo, dokler ne nastane manjša kepa testa, ki jo potlačimo na pekač, obložen s prozorno živilsko folijo.
- V sekljalnik ali blender damo banane, indijske oreščke, kokosovo smetano in sladkor; zmiksamo v gladek sladoled; jagode (tiste za nadev in tiste za omake) pretlačimo in jih neenakomerno vmešamo v sladoled, da dobimo marmorirano strukturo.
- Sladoled naložimo na testo in prelijemo s preostalimi jagodami.
- Damo v zmrzovalnik in počakamo vsaj 2 uri, da se torta lepo strdi.
- Kokosovo smetano lepo ohlajeno stepemo in torto okrasimo.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje
* z glutenom
* brez mlečnih izdelkov
* vegansko
* brez jajc
* z glutenom
* brez mlečnih izdelkov
* vegansko
* brez jajc