2 mins read
Gratinirani njokci s šparglji in češnjevim paradižnikom
Gratinirani njokci s šparglji in češnjevim paradižnikom
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi proizvodi * lakto-vegetarijansko* brez jajc
Ingredients
- ŠPARGLJI 200 g
- ČEŠNJEV PARADIŽNIK nekaj kosov
- NJOKI poljubni (uporabili smo navadne krompirjeve)
- za bešamel
- POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA 5-6 žlic
- KOKOSOVA MAŠČOBA 2 kocki
- MLEKO 2 dcl
- SIR poljuben, 100 g
- MAJARON ščep
- BAZILIKA ščep
- SOL ščep
Instructions
- Šparglje operemo in nalomimo na koščke (dolge od 2-3 cm) od vršičkov navzdol.* (opombe spodaj)
- Vržemo jih v krop in pokuhamo 1-2 minuti.*
- Odcedimo, vodo od kuhanja pa prihranimo za bešamel.
- V posodi posebej skuhamo njoke v vreli vodi; ko priplavajo na površino, so pripravljeni. Prihranimo.
- V posodo damo kokosovo maščobo in na srednjem ognju raztopimo. Po žlicah dodajamo moko im počakamo, da rahlo zarumeni (oz. v tem primeru porjavi, ker je polnozrnata). Ko nastanejo grudice, počasi prilivamo mleko in ves čas mešamo z metlico. Bešamel se zelo hitro zgosti, tako da bodimo pozorni, da začnemo dolivati vodo od špargljev, ko opazimo, da je že zelo gost.
- Postopoma kuhamo na zelo majhnem ognju in medtem narežemo paradižnik na polovičke.
- Bešamel rahlo solimo, začinimo z majaronom in baziliko, premešamo ter ugasnemo, ko je lepo gost (gostote kot malo bolj tekoč puding).
- Polovico ga prelijemo na manjši pekač, nanj naložimo njokce in zelenjavo, prelijemo s preostalo polovico bešamela in posujemo z naribanim sirom.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C slabe pol ure oz. do faze, ko je sir na vrhu lepo zapečen in se naredi skorjica.*
Notes
* Koščke, ki se lepo prelomijo, uporabimo; proti koncu, ko so že navadno oleseneli, se ob poskusu, da bi jih prelomili, samo zvijejo; take kose zavržemo.
* Najprej koščke, vršičke damo kuhati malo kasneje, saj so mehkejši in zato pripravljeni prej.
* Lahko zadnjih 5 minut popečemo tudi na gril funkciji z ventilatorjem.
* Najprej koščke, vršičke damo kuhati malo kasneje, saj so mehkejši in zato pripravljeni prej.
* Lahko zadnjih 5 minut popečemo tudi na gril funkciji z ventilatorjem.