Gosta cvetačna juha z limono
2 mins read

Gosta cvetačna juha z limono

Gosta in kremasta cvetačna juha je rastlinska juha, ki jo boste vzljubili. Pripravljena je tako zelo preprosto, da bolj preprosto res ne gre. Odlikuje jo izjemen, globok okus, mi pa smo ji dodali še malo limone za svežino. In ta pri tej cvetačni juhi res dela čudeže.

Velikokrat smo cvetačno juho pripravili skupaj s krompirjem, ker pa radi občasno zamenjamo in spreminjamo okuse in teksture, smo jo tokrat poročili z rižem, za hranljivost, polnovrednost in tudi lepo pastel rumeno barvo pa ji dodali malo rdeče leče.

Gre za recept, ki ga je vredno poskusiti, še posebej prija v zimskem času. 

Zakaj obožujemo to cvetačno juho?

  • ker se zelo hitro pripravi in skuha
  • zaradi dodane limone je okus osvežilno eksploziven
  • okusen, polnovreden in slasten obrok za vse dni v tednu
  • lokalno dostopna cvetača
  • budgetu prijazna
gosta cvetacna juha

VEGANSKO
BREZ MLEKA
BREZ JAJC
BREZ GLUTENA
RASTLINSKO

PORCIJE: za 4 osebe

TEŽAVNOST: 1/3

ČAS PRIPRAVE: 10 min

ČAS KUHANJA: 15 min

KAJ POTREBUJEM

CVETAČA, 750 g (srednje velika glava)

KOKOSOVO MLEKO (lahko tudi navadno, riževo, ovseno), 200 ml

RIŽ, katerikoli, 5 zvrhanih jušnih žlic

RDEČA LEČA, 1 zvrhana jušna žlica (lahko pa tudi izpustimo)

SUŠEN ČESEN, 1 noževa konica

KURKUMA, 1 noževa konica

POPER, ščep

SOL, ščep

ZELENJAVNA JUŠNA OSNOVA, 300 ml

KVASNI KOSMIČI, 3 zvrhane jušne žlice

LIMONA, sok 1/2 limone

KAKO TO GRE

1. Cvetačo operemo in narežemo na manjše kose.

2. Damo v posodo, skupaj z začimbami in zalijemo z mlekom.

3. Dodamo še riž in lečo, premešamo in počakamo, da zavre.

4. Zalijemo še z zelenjavno osnovo in kuhamo pokrito 10 minut.

5. Juho zblendamo ali zmiksamo s paličnim mešalnikom. Na koncu dodamo kvasne kosmiče in limonov sok – raje postopoma in malo, da ne bo juha prekisla.

Po želji lahko obogatimo z nasekljanimi mandlji, peteršiljem, praženo čebulo, …