1 min read
Fižolova pleskavica in kuskus na oranžno
Ingredients
FIŽOL, vložen, brez dodatkov, 140 gCVETAČA, 1/4 manjše glave
POLJUBNI KOSMIČI, namočeni v vodi, 3 jušne žlice
PETERŠILJ, svež, nasekljan, 2 jušni žlici
KORIANDER u0026 KUMINA, sušen, v prahu, ščep
ČEBULA, nasekljana, 3 jušne žlice
ZELENA, sušena, 1 jušna žlica
DROBTINE, 3 jušne žlice (po potrebi tudi več)
REPIČNO OLJE
- Za kuskus
ČEBULA, nasekljana, 1 jušna žlica
ČESEN, nasekljan 1 mali strok
POLNOZRNAT KUSKUS, 100 g
RDEČA LEČA, 50 g
KORENČEK, 1 večji
Directions
- V posodo nalijemo vodo, da prekrije dno in podušimo nasekljano čebulo; ko skoraj vsa voda izpari, dodamo
nasekljan česen, ko zadiši, ogenj zmanjšamo in dolijemo približno 1 dcl vode. - Dodamo na drobno narezan korenček in rdečo lečo. Temperaturo zmanjšamo in skuhamo do mehkega. Proti koncu dolijemo še malo vode, povečamo temperaturo, da zavre in zakuhamo kuskus.
- Cvetačo nacvetkamo in skuhamo na pari do mehkega. Kosmiče odcedimo in če so premokri, jih še ožamemo.
- Ko se cvetača malo ohladi, jo damo v posodo skupaj s fižolom, nasekljano čebulo, kosmiči, začinimo ter vse skupaj zmiksamo v gladko zmes. Postopoma dodajamo drobtine in sproti mešamo; masa naj bo dovolj kompaktna, da jo lahko oblikujemo in se nam ne lepi več na roke.
- Pečemo na kontaktnem žaru, ki ga še mrzlega rahlo premažemo oljem; pečejo se 5-7 minut na vsaki strani oziroma do zlatorjave barve. (Lahko pečemo tudi v ponvi na srednji temperaturi 3-5 minut na vsaki strani).
Odcedimo na papirnati brisači.