Dvakrat pečeni veganski italijanski piškotki
Kako pompozen naslov, mar ne? 🙂
Gre pa za enostavno pecivo, ki je pravzaprav postalo poimenovanje za današnje “piškote”, saj to pomeni dvakrat pečen v latiščini, kar so seveda povzeli tudi italijani. Poznani so tudi pod imenom “cantuccini” oz. pri nas “domači prijatelj”.
Priprava je preprosta (v celoti jih je z malo asistiranja naredil kar naš najmlajši, tako da se tega podviga lahko brez večjih težav lotite tudi sami 😉 ). Namesto navadne moke lahko uporabite tudi polnozrnato pšenično/pirino ali rženo, namesto mandljev pa lahko tudi lešnike ali indijske oreščke. Originalno so v receptu jajca, ampak namesto tega sem dala zelo zrele velike banane.
Dvakrat pečeni veganski italijanski piškotki
Ingredients
- PIRINA MOKA 300 g
- PŠENIČNA MOKA 200 g
- BANANE 3 velike
- RJAVI SLADKOR 175 g
- MANDLJEVA MOKA 100 g
- VINSKI KAMEN 2 zravnani čajni žlički (lahko tudi pecilni prašek)
- SOL ščep
- VANILJEV EKSTRAKT 1 čajna žlička
- MANDLJI grobo nasekljani, 50 g
Instructions
- Pečico prižgemo na 175°C.
- Zmešamo moki, mandljevo moko, vinski kamen, sol.
- Posebej dobro pretlačimo banani in ju zmiksamo skupaj s sladkorjem in vanilijem ekstraktom.
- Obe masi zmešamo skupaj in vmešamo nasekljane mandlje.
- Masa je precej mokra; vlijemo jo na pekač, obložen s peki papirjem v tanjšo, ploščato "štruco".
- Pečemo 45-50 minut; po tem času testo vzamemo iz pečice in ohladimo.
- Z nazobčanim nožem narežemo na tanjše rezine (1 cm), ki jih ponovno pečemo na 175°C 20-25 minut.