Domača rastlinska mleka – ovseno, riževo, lešnikovo, pirino, mandljevo, kokosovo
OVSENI NAPITEK
Po domače ga imenujejo tudi “ovseno mleko”, čeprav po definiciji ne more biti mleko, pravilno je napitek. 🙂
Kakorkoli, priprava je sila enostavna in odpira, tako kot vedno, vrata v eksperimentalni svet domišljije kombiniranja sestavin.
Osnova so ovseni kosmiči, voda, malo soli in kakšen okus po vašem okusu. Mi smo tokrat pripravili vanilijo, lahko bi tudi cimet, ingver, kokos, med, ipd… 🙂
Sladkali ga nismo, je pa to stvar okusa, tako da poskusite in se sami odločite 🙂
Kosmičeva kaša, ki ostane na cedilu, je super dobra s pretlačenim sadjem za zajtrk ali če jo vmešamo v žitno kavo z malo medu.
Domače ovseno mleko
Ingredients
- VODA 1 liter
- OVSENI KOSMIČI 100 g drobno mletih bio* (opombe spodaj)
- BIO VANILJEV STROK 1
- - poljubno MORSKA SOL ščep
Instructions
- Vodo zavremo skupaj z vanilijevim strokom. Odvzamemo strok in vmešamo kosmiče, solimo. Zmiksamo in pustimo čez noč.
- Zjutraj precedimo čez cedilo ali gazo.
- Če je napitek pregost, mu postopoma dodajamo prekuhano vodo do primerne gostote.
Notes
Če uporabite večje kosmiče, dodajte malo več vode ali pa malo manj kosmičev.
RIŽEV NAPITEK
Še en zmagovalec v liniji domačih produktov, pri katerih lahko sami kontroliramo količine in postopek od zrna žita do kozarca napitka. 🙂
Ravno tako preprost rižev napitek (“mleko”), izdelava je preprosta, zaželjena gostota pa je prepuščena vašemu okusu. Osnova za napitek je enostavna, najbolj krasno pri vsem pa je, da se lahko tudi tokrat poigravate z okusi, vanilija, čokolada, cimet, lahko zajadrate tudi v slane vode in ostale začimbe.
Napitek je primeren za pripravo kašic, žitnih kašic, kot gostilo pri pudingih, sadnih kašicah. Kot vedno naj leti domišljija. 🙂
Riževo mleko
Ingredients
- RIŽ suh, 100 g
- VODA 8 dcl vode
- - poljubno SOL ščep
Instructions
- Riž dobro speremo pod vodo in ga skuhamo v čisti vodi. Dobro odcedimo.
- Posebej zavremo 8 dcl vode, ki jo rahlo solimo.
- Ko se malo ohladi, ji primešamo riž in vse skupaj dobro zmiksamo.
- Precedimo skozi cedilo.
- Če je napitek pregost, mu postopoma dodajamo prekuhano vodo do primerne gostote.
LEŠNIKOV NAPITEK
Zaenkrat naš najljubši, kar se tiče bogatega in polnega okusa. Malo več packarije je sicer bilo pri pripravi, ker palični mešalnik ne zmiksa dovolj na drobno, ampak smo vse postrgali.
Lešnikova kaša, ki ostane, je uporabna za peciva, presne kroglice, dodatek kašicam in sadju, kot podlaga (namesto moke) za presne torte, dodatek zelenjavnim burgerjem in še in še… 🙂
Po želji sladkamo, nam se je zdelo, da je mogoče malce prazen okus. Lahko mu dodajamo tudi vonjave – vanilijo, cimet, koščke temne čokolade, ipd.
Lešnikovo mleko
Ingredients
- LEŠNIKI 100 g
- VODA 7-9 dcl
- - poljubno: SOL ščep
- - poljubno: 1 čajna žlička sladila uporabili smo agavin sirup
Instructions
- Lešnike namočimo čez noč.
- Zjutraj dobro odcedimo.
- Posebej zavremo 7-8 dcl vode, ki jo rahlo solimo.
- Ko se malo ohladi, ji primešamo lešnike in vse skupaj dobro zmiksamo.
- Precedimo skozi gosto tkanino (npr. tetra plenico) in res dobro ožamemo.
- Hranimo v hladilniku 3-4 dni.
PIRIN NAPITEK
Pirino mleko
Ingredients
- PIRINI KOSMIČI 100 g (drobno mleti)
- VODA 1 liter
- - poljubno: SOL ščep
Instructions
- Kosmiče čez noč namočimo v 1 litru vode.
- Zjutraj vodo solimo, zavremo in takoj ugasnemo.
- Ko se malo ohladi, kosmiče zmiksamo.
- Precedimo čez gazo ali cedilo.
- Če je pregosto, dodamo prekuhano vodo do želene gostote.
- Hranimo v hladilniku in porabimo v 3-4 dneh.
RIŽEVO MANDLJEV NAPITEK
Riževo-mandljevo mleko
Ingredients
- RIŽ suhi, 100 g
- MANDLJI 100 g
- VANILIJEV STROK 1
- domači VANILJEV SLADKOR, 1 zravnana jušna žlica
- - poljubno: SOL ščep
Instructions
- Riž in mandlje namočimo čez noč.
- Vodo odlijemo in skuhamo riž v 1 litru sveže vode, skupaj s strokom vanilije.
- Ko se ohladi, solimo, odstranimo strok, sladkamo in dodamo mandlje.
- Zmiksamo in precedimo čez gazo ali otroško tetra plenico. Dobro ožamemo.
Notes
KOKOSOV NAPITEK
Kokosovo mleko
Ingredients
- RIŽ suhi, 80 g
- KOKOSOVA MOKA 120 g
- MANDLJI 50 g
Instructions
- Riž in mandlje namočimo čez noč.
- Vodo odlijemo in skuhamo riž ter mandlje v 1 litru sveže vode, skupaj s kokosovo moko.
- Ko se ohladi, zmiksamo in precedimo čez gazo ali otroško tetra plenico. Dobro ožamemo.
One thought on “Domača rastlinska mleka – ovseno, riževo, lešnikovo, pirino, mandljevo, kokosovo”